Autorii a peste 20000 de infracțiuni comise în județul Cluj sunt încă neidentificați

Cauzele cu autori necunoscuți continuă să le dea bătăi de cap procurorilor clujeni. Tot mai mulţi infractori, printre care criminali, violatori, tâlhari și simpli hoți scapă de răspundere penală, cauzele în care sunt cercetaţi devenind A.N. (autori necunoscuţi – n.n.). Mii de dosare cu furturi, tâlhării, violuri şi crime au rămas şi în 2023 intacte în fişetele procurorilor și polițiștilor din județ.

Cu cât curge timpul mai mult de la comiterea faptei, cu atât scad posibilităţile ca autorii să fie prinşi.

Potrivit bilanţului Parchetului Tribunalului Cluj pe anul 2023, numărul cauzelor cu autori necunoscuţi continuă să rămână ridicat la unităţile subordonate acestei instituţii. În analiza activităţii se arată că la sfârşitul anului trecut erau în evidenţă peste 21.000 dosare cu autori necunoscuţi, ponderea cea mai mare fiind pe raza de competenţă a Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, respectiv 13.594 de dosare. Procurorii explică numărul mare de cauze cu autori necunoscuţi prin faptul că aceste dosare cu A.N. se „rostogolesc” de la un an la altul. Partea bună e că față de acum 10 ani, numărul acestor dosare a scăzut aproape la jumătate. Spre exemplu, în 2012, din totalul cauzelor pe care procurorii clujean le-au avut de soluționat, 38.913 au fost dosare cu autor necunoscut.

Această scădere a fost determinată pe de o parte de soluționarea unora dintre cauze iar pe de altă parte de prescrierea faptelor generată în special de decizia Curții Constituționale a României cu privire la termenele de prescripție, ceea ce a dus la închiderea dosarelor.

În acest an au rămas în evidența procurorilor Parchetului Tribunalului Cluj și a unităților de parchet subordonate 21.712 de cauze cu autor necunoscut. Dintre acestea, 1.896 dosare au fost la Parchetul Judecătoriei Gherla, 1.229 de cauze la Parchetul de pe lângă Judecătoria Huedin, 702 de dosare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Dej, 2.863 de dosare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Turda, 13.594 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca și 1.428 la Parchetul Tribunalului Cluj.

Anul trecut, la nivelul Parchetului Tribunalului Cluj și a parchetelor judecătoriilor din județ au fost înregistrate 19.179 de noi dosare, având de soluționat 54.380 de doare, stocul din 2022 de fiind de 35.201 de dosare.

Din totalul cauzelor pe care le-au avut în lucru pe parcursul anului 2023 procurorii clujeni au fost soluționate 16.523 de dosare, în condițiile în care schema de procurori au fost ocupată în procent de 76 la sută.

 

Anul trecut, procurorii clujeni au întocmit 1.776 de rechizitorii și acorduri de recunoaștere a vinovăției, fiind trimiși în judecată 2.168 de inculpați.

 

Majoritatea dosarelor trimise în judecată, mai exact 788 de dosare, au vizat infracțiuni contra siguranței publice, 430 de dosare contra patrimoniului iar 332 de cauza au avut ca obiect infracțiuni contra persoane.

Cât priveşte cazurile de violenţă domestică din judeţul Cluj înregistrate anul trecut, din datele analizei activității Parchetului Tribunalului Cluj reiese că procurorii au avut de cercetat 1.250 de astfel de fapte. În urma investigațiilor făcute au fost soluționate 733 de dosare, fiind întocmite 44 de rechizitorii prin care au fost trimiși în judecată 45 de inculpați.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut