Armata și Biserica au marcat la Cluj-Napoca eliberarea Transilvaniei de Nord

SIMPOZION „BISERICA ŞI ARMATA”

 „Preoţi, cu crucea-n frunte. Căci oastea e creştină”

Și în acest mijloc de octombrie, conform unei frumoase  tradiţii, Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, în parteneriat cu Divizia 4 Infanterie „Gemina” şi Corpul Rezerviştilor Militari Cluj au organizat o nouă activitate, cu un caracter didactic, dedicată tradiționalei și bunei colaborării dintre biserică şi armată, activitate închinată Zilei Eliberării Clujului la data  de 11 octombrie 1944 şi Zilei Armatei Române, la 25 octombrie.

La buna desfășurare a acestui simpozion, desfășurat în sala de festivități a Centrului Militar Cluj, au participat: ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfințitul Claudiu Lucian Pop, Episcop de Gherla – Cluj, Vakar Iștvan, vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj, col Cristian Maxim, Inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Cluj, col. Sebastian Florin Clițan, comandantul Grupării Mobile de Jandarmi Cluj, gl. de Brigadă Alexandru Badea, comandantul Direcției de Informații Transilvania Vest, gl. mr. (r) Ioan Manci, președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă, Filiala Cluj, mr. Emilia Sima de la Spitalul Militar de Urgență Cluj, cadre militare active din comandamentul Diviziei 4 Gemina și studenți ai Facultății de istorie din cadrul UBB.

În numele conducerii Corpului Rezerviştilor Militari Cluj, dar şi al Biroului Permanent al Filialei Judeţene Cluj a Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere „ Al. I. Cuza”, Col (rtr), Ioan Pogan, președintele Filialei Județene a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere(ANCMRR) le-a adresat un călduros „Bun venit”. Pentru început s-a intonat Imnul Național al României și a fost invitat Înaltpresfinţia Sa Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei să binecuvânteze lucrările simpozionului şi să adreseze un cuvânt de învăţătură, din care am reținut ca această manifestare de suflet subliniază  colaborarea dintre biserică și armată de-a lungul vremurilor. Amintind că această bună colaborare se găsește în Sfânta Scriptură. A prezentat nume de militari care au apărat creștinismul printre care Sfântul Ștefan cel Mare, ce avea pe steagul său de luptă Icoana Sf. Gheorghe, purtătorul de biruință.

Apoi a evidențiat faptele purtătorilor de biruință, care sunt consemnate amănunt în istorie… Când s-a făcut România Mare, colaborarea a fost foarte bună.  „Conlucrarea dintre Biserică și Armată, nădejduim că lucrul acesta se va întâmpla și în anii ce vor urma”, a spus IPS Andrei.

În acest sens a oferit ,,Crucea Transilvană’’ președintelui ANCMRR, Ioan Pogan.

Despre buna colaborare dintre Biserică și Armată a vorbit și Preasfințitul Claudiu Lucian Pop, care subliniat, în principal, partea spirituală, de purificare, de iertare, de milostivire, de pace…războiul să se ducă cu armele lui Dumnezeu.

În aceeași notă a vorbit și vicepreședintele CJC, Vakar Iștvan, care a spus că Biserica și Armata sunt făcătoare de pace. Apoi a spus că nu este normal ce se întâmplă în Ucraina, Gaza și Israel, concluzionând că aceste două forță trebuie să conlucreze pentru binele nostru, pentru pace, credință și iubire între oameni și popoare.

În continuare s-au prezentat teme legate de permanenta comuniune dintre biserică şi armată, precum şi acțiunile pentru eliberarea părţii de nord – vest a Ardealului.

Comunicarea ,,Implicațiile creștinismului în istoria poporului român’’ a fost susținută de preacuviosul părinte Emanuel Cășveanu.  ,,Armata și Biserica – repere fundamentale ale societății românești’’ au fost prezentat de domnul comandor în rezervă Ştefan Popa iar prelegerea cu tema ,,Biserica și Armata – repere fundamentale între tradiție și contemporaneitate’’ a fost susținută de comisarul şef, Marian Adrian, directorul adjunct al Şcolii de Agenţi de Poliţie.

Mircea Gheorghe Abrudan, cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie „Gh. Bariţiu” al Academiei Române, a prezentat un interesant și documentat material referitor la „Clerul militar în Al Doilea Război Mondial”

Despre ,,Luptele pentru eliberarea Ardealului de Nord’’ a vorbit  generalul de brigadă dr. Nicolae Tonu, locţiitorul comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”. 

În finalul simpozionului Col ( rtr), Ioan Pogan, a insistat pe rolul ,,Armatei și Bisericii în trecutul neamului românesc’’, precizând că

filialele cadrelor militare în rezervă şi în retragere din Sistemul Naţional de Ordine Publică şi Securitate Naţională, întrunite în Corpul Rezerviştilor Militari Cluj, a pregătit şi prezentat acest simpozion cu semnificaţii majore pentru Cluj şi Ţară, eveniment marcant cuprins în Planul – Cadru de implementare a „Programului ANCMRR – 100”.

Întreaga prezență a fost încântată și de repertoriul formaţiei corale „Napoca – Viva”, care a prezenta un scurt program artistic pe scena săli de festivități a Cercului Militar din municipiul nostru.

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut