Actorul, politica și banii

Sedus și abandonat, cu actorul Claudiu Bleonț în rol principal. Regia: (încă incertă). Scenariul: (probabil) Claudiu Bleonț și șeful de campanie, Dragoș Pandele. În roluri secundare (?): primul ministru Ludovic Orban, secretarul general PNL Robert Sighiartău, un deputat de București, căruia deocamdată nu-i spunem numele și mai mulți miniștri PNL. Figuranți: lideri clujeni ai aceluiași partid, diverși localnici ai comunei Beliș și o serie de… floți. Pardon, am vrut să zic flotanți.

Ar fi putut să fie una dintre producțiile teatrale puse în scena Teatrului Elisabetan promis de Bleonț la Beliș, în cazul în care acesta ar fi ajuns primar. Dar, dacă ar fi ajuns primar, piesa de teatru ar fi trebuit să aibă cu totul și cu totul alt subiect. Partidul nu l-ar mai fi abandonat pe Bleonț, iar titlul piesei n-ar mai fi putut fi „Sedus și abandonat”. Acum, însă, cu Bleonț suit pe post de (doar) consilier PNL, piesa se joacă în aer liber, în paralel cu o alta avându-l ca protagonist pe același aspirant-perdant la funcția supremă în sat: „Săracul actor bogat”. Spre hazul localnicilor, gata oricând de aplauze la… scenă deschisă.

Actorul care s-a vrut ispravnic a ajuns (în împrejurări încă nelămurite) doar consilier PNL în Consiliul Local Beliș. Drept urmare, miniștrii și mai-marii partidului nu se mai fotografiază de braț cu Bleonț. Actorul nu mai promite flotă maritimă pe lacul Fântânele-Beliș. Drumul național Huedin-Albac este reabilitat deja până la intrarea în Beliș, fără umbra actorului zidită în asfalt. Nimeni din PNL nu-i mai face reclamă pe Facebook, nimeni nu mai atenționează locuitorii Belișului că dacă Bleonț nu va fi, nimic nu va fi.

Alungat (of!) de la Vila Vals de prietenul care l-a găzduit (gratis, zic unii!) șapte luni, consilierul PNL cu buletin de Beliș pe adresa unei pensiuni care i-a închis poarta a venit la depunerea jurământului cu trenul (înainte venea cu avionul până la Cluj, iar de acolo, cu jeep-ul, sau jeep-ul fostului prieten îl aducea direct din București). Și-a găsit refugiu undeva prin Ciurtuci, după care, potrivit unor surse, ar fi fost găzduit, timp de o săptămână, la pensiunea „La Bunicu”. Nu gratis, ci pe bani. Bani pe care nu i-ar fi plătit PNL, ci actorul însuși, de altfel milionar (miliardar, în bani vechi), dacă e să dăm crezare declarației de avere a acestuia, publică și publicată pe site-ul Agenției Naționale de Integritate (ANI).

Conform documentului (înregistrat la 11.08.2020), Claudiu Bleonț are un teren în suprafață de 1.000 mp (moștenire, 2009) în comuna Ceptura și o clădire în suprafață de 270 mp (moștenire, 2009) în București. Averea actorului se mai compune din bijuterii de familie (aur, diamante, rubine, dobândite tot în 2009) în valoare de 200.000 lei (2 miliarde de lei vechi!). În ultimul an fiscal, Bleonț a încasat din salariul de actor 125.000 lei (mai mult decât directorul Teatrului Național, Ion Caramitru – 110.844 lei, conform declarației de avere postate pe site-ul instituției și mai mult decât Maia Morgenstern, directorul Teatrului Evreiesc de Stat – 107.288 lei, conform documentului postat pe site-ul acestei din urmă instituții), în timp ce venitul anual încasat din salariu al soției sale este de (doar) 72.000 lei. Tot în ultimul an fiscal, Bleonț a mai încasat 150.000 lei din servicii artistice.

Nu are conturi și depozite bancare, fonduri de investiții, forme echivalente de economisire și investire a cător valoare însumată să depășească 5.000 de euro, dar declară că i-a împrumutat lui Mario Sergio Pignateli (proprietarul pensiunii Vila Vals, care l-a găzduit timp de 7 luni, la Beliș) suma de 600.000 lei.

Este greu de crezut că un om care îți datorează 6 miliarde (!!!) de lei vechi își permite, brusc și dintr-odată, să te dea afară din casă. Așa că nu sunt puțini cei care suspectează că declarația de avere a actorului PNL este tot o fantasmagorie electorală din categoria celor pe care noi le-am amintit în articolele „Actorul și inundațiile”, „Actorul și asfaltul”, „Actorul și eroii (de la Beliș)” ș.a. Numai că aici, în acest document, actorul declară „cunoscând prevederile art. 326 din Codul penal privind falsul în declarații”, iar ANI are tot dreptul (dacă vrea!) să verifice veridicitatea declarației. Iar Pignateli, să susțină (cu dovezi, desigur) sau să infirme această declarație.

Nu și-a „ascuns dorința” de a fi viceprimar

Așadar, cu așa o avere, nu-i va fi greu actorului să facă naveta de la București la Beliș. La ședința din 19 noiembrie, în care s-a ales viceprimarul, a venit tot cu trenul, până la Cluj, dar de data asta fără șeful de campanie Dragoș Pandele (nu e de mirare, având în vedere că soția acestuia, Anca Sigartău, „are probleme serioase cu legea” – după cum au anunțat, nu demult, mai multe publicații -, fiind urmărită penal în Dosarul Theaterstock; despre acest caz se găsesc suficiente informații pe Internet, la o simplă căutare cu google). De la Cluj l-a adus tovarășul de partid, celălalt consilier PNL, care l-a și propus pentru… a doua funcție în sat. Actorul a avut doar două voturi, a lui însuși și a propunătorului, viceprimar fiind ales, însă, tot cel care fusese și înainte, Dan Marc, de la PSD.

„Astăzi particip la prima ședință a Consiliului Local Beliș, în calitatea mea de consilier local. Este ședința la care vom alege viceprimarul, însă, indiferent de rezultat – și nu îmi ascund dorința ca o coaliție de dreapta să poată prelua această funcție, intrăm în această ședință noi, consilierii PNL Beliș, cu un singur gând – să facem tot ce ne stă în putință pentru a lucra pentru dezvoltarea comunei și pentru bunăstarea locuitorilor săi, pentru a propune proiecte care să creeze locuri de muncă, un trai mai bun, respect față de natură și de munca oamenilor de aici, respect pentru lege și o administrație transparentă. Vă promit tuturor că noi, consilierii PNL, vom face tot ce ne stă în putere ca Primăria și Consiliul Local să lucreze pentru cetățeni și în slujba cetățenilor și nu pentru bună starea (!!! – n.n.) unor persoane ce ocupă fotoliul unor demnități trecătoare. Așa să ne ajute Dumnezeu!” – scrisese Bleonț, în 19 noiembrie, în pagina sa de Facebook. Același Bleonț care, cu nu foarte multă vreme în urmă, îi făcuse pe belișeni, pentru că nu l-au votat, „idioți”, despre angajații Primăriei spunând, într-o revistă de campanie, că sunt „lichele puturoase și hoațe”. Un Bleonț care vorbește în continuare în numele PNL, dar căruia PNL nu îi va face nicicând „casă parohială” în Beliș!

Însă, pentru că actorul nu pare să aibă nici simțul măsurii și nici simțul ridicolului, continuă să viseze la scaunul de ispravnic, sub oblăduirea partidului adoptiv. Abia plecat de la Beliș după alegerea viceprimarului, declară, într-un interviu publicat de Adevărul, că așteaptă „scrutinul de peste 6 luni, răstimp în care există un primar interimar”. Și se laudă apoi cu laudele colegilor de partid care l-au lăudat/ apreciat pentru „scorul obținut” la alegerile locale, neomițând să amintească și că „majoritatea (belișenilor) l-a (!!!) votat pe vechiul primar, în ciuda faptului că acesta a primit o condamnare penală pentru dare de mită și, în consecință, a fost suspendat”.

Că „vechiul primar” (”penalul”) a fost suspendat în celălalt mandat, nu în cel actual și nu este „primar interimar” știe toată lumea, dar lumea știe și că pe numele actorului au fost depuse două plângeri penale, la Poliția orașului Huedin și la Parchetul de pe lângă Judecătoria Huedin, în „afacerea flotanții”, flotanți cărora pare că li se datorează excepționalul loc doi obținut de Bleonț la alegeri. Cât privește scrutinul așteptat de actor peste 6 luni, în comună, acesta nu este decât visul unei nopți de… toamnă, după o noapte de chef, în urma primei ședințe a Consiliului Local.

…Se spune că politica e o mare curvă, dar asta nu înseamnă că oricine deschide ușa unui bordel este neapărat și politician. Este ceea ce actorul Claudiu Bleonț pare că nu a înțeles, încă.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

2 comentarii

 1. cind a aparrut in scris ca actorul bleont i-a facut prosti,lenesi cretini pe locuitorii din belis
  si nu numai in faclia
  macar daca ar fi cerut scuze ca…am fost beat,ametit de aerul curat,de eventuale ceaiuri de munte trase pe nara…
  am decis sa fiu cel mai inversunat antibleonist
  belisul este o localitate in care am fost de mai multe ori,si unde voi mai merge,pentru oamenii de acolo pe care eu ii caracterizez ca harnici,cinstiti,ospitalieri si mai presus oameni buni ca o piine calda
  sa aiba curajul cind voi fi in belis si imprejurimi sa imi spuna ce a zis de beliseni ca vede placute suedeze,fara numar-opinie politica-

Comentariile sunt blocate.

Sari la conținut