A șaptea artă | TIFF sustenabil

TIFF sustenabil: strategia de responsabilitate socială și de mediu a celui mai mare festival de film din țară

Încă din 2019, Festivalul Internațional de Film Transilvania aplică o strategie de sustenabilitate integrată la nivel de conținut, echipă, consum de resurse sau parteneriate, în acord cu obiectivele de dezvoltare durabilă stabilite de UNESCO City of Film și cele ale rețelei de festivaluri SMART din care face parte alături de alte 6 festivaluri majore din Europa. De peste 20 de ani, TIFF contribuie la integrarea orașului Cluj-Napoca într-un context cultural european, fiind atent mereu la protejarea și punerea în valoarea a patrimoniului local. Strategia TIFF de sustenabilitate este un pas firesc în evoluția festivalului. 

Conținut & educație

Programul TIFF include de peste 10 ani filme care pun în focus relația om-natură. Din 2011, sub denumirea EcoTIFF, spectatorii festivalului au participat la proiecții și dezbateri care au marcat Ziua Internațională a Mediului (5 iunie). Partener în EcoTIFF a fost, de-a lungul anilor, Compania de Apă Someș.

În 2021, documentarul-fenomen România Sălbatică a beneficiat de 3 proiecții, inclusiv în Piaţa Unirii, în faţa a mii de spectatori. În 2022, TIFF își propune să continue inițiativa de conștientizare a problemelor de mediu.

Colectare selectivă, bilete, publicitate

Încă din 2019, toate spațiile în care se desfășoară festivalul sunt dotate cu containere speciale, dedicate colectării selective. Publicul TIFF este încurajat să achiziționeze bilete online. În 2020, 85% dintre biletele TIFF au fost achiziționate online, procentul crescând la 90% în 2021. Toate materialele de orientare TIFF sunt disponibile și în format digital. Plasticul a dispărut încă din 2019 din evenimentele sociale TIFF, iar acum organizatorii vor renunța și la producția de genți și ghiozdane.

Transport & parteneri

Încă din ultimele trei ediții, alături de partenerul principal pe mobilitate, Mercedes-Benz, TIFF a scăzut constant numărul de mașini din flota de transport, iar pe cele existente le-a înlocuit cu modele hibrid și electrice. În plus, în strânsă colaborare cu Compania de Transport Cluj, TIFF pregătește o campanie de încurajare a participanților de a folosi transportul în comun din oraș pentru deplasarea între spațiile festivalului. Este încurajată și deplasarea cu mijloace alternative cum sunt trotinetele electrice și bicicletele.

Echipă

Strategia de sustenabilitate este comunicată tuturor membrilor echipei de organizare TIFF, care numără peste 700 de colegi și voluntari, dar și invitaților din festival, cu recomandări clare și ușor de aplicat.

TIFF lucrează cu echipe locale: peste 50% din staff-ul festivalului are baza în Cluj-Napoca, și 80% din echipa de voluntari este recrutată dintre elevii și studenții din județ. În plus, majoritatea furnizorilor – tipografii, producători de consumabile pentru evenimentele sociale (petreceri, întâlniri cu publicul, conferințe de presă) sau producători de food & drinks – sunt companii locale.

Festivalul Internațional de Film Transilvania 2022 va avea loc între 17 și 26 iunie la Cluj-Napoca.

Sursă foto: Chris Nemeș, Marius Mariș

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut