Ziua Muntelui, la Mărișel

„Ziua Muntelui” – eveniment ajuns la cea de-a 5-a ediție – va avea loc, la sfârșitul acestei săptămâni, în localitatea clujeană Mărișel.

Organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, împreună cu Primăria și Consiliul Local Mărișel, Asociația culturală „Pelaghia Roșu” Mărișel și Asociația culturală „Mărișana” Mărișel, evenimentul își propune promovarea spațiului mioritic al Apusenilor, în ceea ce privește meșterii populari, cultura tradițională, turismul, agricultura și produsele culinare.

Manifestările vor începe sâmbătă, 18 septembrie, la ora 11:00, când va fi deschis un târg cu produse tradiționale moțești (artizanat, plăcinte, balmoș, miere, preparate din fructe de pădure, preparate din lapte). Pe parcursul zilei va avea loc și o expoziție de animale, cu concurs de frumusețe: bovine, cabaline și ovine.

Duminică, 19 septembrie, de la ora 13:00, va fi săvârșită o slujbă de pomenire a eroilor din Mărișel, urmată de evocări și discursuri. De la ora 15:00, manifestările vor continua cu un spectacol folcloric susținut de: Ansamblul Folcloric „Nepoții Iancului” Mărișel, Ana-Maria Mariș, Ioana Marc, Diana și Denisa Todea, Daria-Alexandra Mariș, Mihaela Iulia Abrudan, Anicuța Roșu, Răzvan și Cosmin Roșu, Patricia Popa, Lavinia Danciu, Andra Mariș, Grupul Tradițional „Mărișana”, Taragotiștii din Mărișel și Maria Livia Hetea. În acompaniamentul Orchestrei profesioniste „Cununa Transilvană”, dirijor prof. Ovidiu Barteș, vor evolua Mariana Morcan, Valeria și Traian Ilea și Cornel Borza.

Un moment special va fi și prezentarea filmului documentar etnografic „Claca la cosit”, realizat în această vară la Mărișel de echipa Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, cu sprijinul membrilor Grupului tradițional „Mărișana”, coordonat de prof. Ioan Mariș.

În cadrul programului folcloric, prezentat de Grigore Sâmboan, vor fi premiați elevii din Mărișel cu rezultate bune la învățătură, dar și cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsătorie.

Ziua Muntelui a fost stabilită prin lege în calendarul autohton în anul 2002, pentru a atrage atenția asupra problemelor și potențialului pe care îl prezintă zonele montane. Această zi marchează data tradițională a încheierii pășunatului anual în Carpații României.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut