„Ziua Muntelui”, la Mărișel

La sfârșitul acestei săptămâni, la Mărișel va avea loc „Ziua Muntelui” – eveniment organizat de Centrul Județean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, împreună cu Primăria și Consiliul Local Mărișel, Societatea cultural-patriotică „Avram Iancu”, Forumul Montan din România, Asociația turistică „Pelaghia Roșu”, Gal Napoca Porolissum și Asociația culturală „Mărișana”.

Evenimentul, care are rolul de „a promova spaţiul mioritic al Apusenilor, în ceea ce privește meșterii populari, cultura tradițională, turismul, agricultura și produsele culinare” va începe sâmbătă, 14 septembrie, ora 15:00, cu o dezbatere pe teme diverse – legislația muntelui, întocmire proiecte și accesare de fonduri, certificare produse montane și exemple de bune practici. Conform celor anunțate de Consiliul Județean Cluj, vor lua parte reprezentanți de la Ministerul Agriculturii, Agenția Zonei Montane, Cemont Vatra Dornei, Direcția Agricolă Cluj, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Cluj, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, fermieri ș.a.

Duminică, 15 septembrie, după slujba religioasă oficiată, de la ora 12:00, la Monumentul eroilor mărișeni, cei prezenți vor putea vizita standurile cu produse agroalimentare locale. De asemeni, va fi organizat și un târg al meșterilor populari, dar și o expoziție de animale.

De la ora 14:30 manifestările vor continua cu un spectacol folcloric susținut de: Taragotiștii din Mărișel, Formația de dansuri „Nepoții Iancului”, Mariana Morcan, Lucia Potra, Livia-Maria Hetea Danciu, Ana Maria Mariș, Andreea Mariș, Anicuța Roșu, Ioana Marc, Denisa și Diana Todea, Marisa Bâlc, Lavinia Maria Danciu, Patricia Popa, Silvia Ilea și nepoata Daria Mariș, Octavian Matiș (saxofon), Ansamblul folcloric „Dor Transilvan” al Companiei de Transport Public din Cluj-Napoca, Ștefan și Andrei Petreuș, Nicolae Turcu și Grupul „Izvoare” și Iulia Bucur.

În cadrul programului prezentat de Mariana Morcan vor fi premiați elevii din Mărișel cu rezultate bune la învățătură, cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsătorie, dar și cele mai frumoase exemplare de animale.

M. T.

Articole din aceeasi categorie