Ziua Mondială a Teatrului sărbătorită la Cluj-Napoca

Teatrul Național din Cluj-Napoca invită publicul la evenimentele organizate cu ocazia celei de-a 60-a aniversări a Zilei Mondiale a Teatrului, marcate în data de 27 martie 2022.

Ziua Mondială a Teatrului a fost inițiată în anul 1961 de către ITI (Institutul Internațional de Teatru din Paris) și este celebrată anual, începând din 1962, de când datează primul mesaj al evenimentului, scris de Jean Cocteau. De atunci, în fiecare an, o personalitate importantă a lumii este invitată să compună acest mesaj. În 2022, mesajul îi aparține lui Peter Sellars, regizor american de teatru și operă, director de festival.

Evenimentul la nivel mondial urmărește să promoveze teatrul în toate formele sale, familiarizarea publicului cu valoarea acestei arte.

Teatrul clujean a pregătit, de asemenea, o manifestare specială, unde toți iubitorii de cultură sunt așteptați, cu mic, cu mare.

Duminică, 27 martie 2022, de la orele 19:00, în Sala mare a Teatrului, va avea loc spectacolul ,,Cartoforiiʼʼ, de N.V. Gogol, regizat de Ionuț Caras. În premieră pe scena Teatrului Național din Cluj, alături de actori va urca Iulia Savoș, psihopedagog, psihoterapeut sistemic și interpret în limbaj mimico-gestual, care va traduce spectacolul, în timp real, pentru spectatorii cu deficiențe de auz. Totodată, reprezentația va beneficia și de supratitrare în limba engleză, tocmai pentru ca evenimentul să fie accesibil unui public cât mai numeros.

Spectacolul reprezintă evenimentul principal organizat de Teatrul Național din Cluj cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului și, totodată, debutul unui proiect organizat în parteneriat cu Asociația clujeană Create.Act.Enjoy, în scopul creșterii gradului de conștientizare asupra accesibilizării evenimentelor culturale pentru aceste categorii de public.

Intrarea la reprezentația din data de 27 martie este gratuită pentru persoanele cu deficiențe de auz, pe baza unui bilet eliberat de la Agenția de bilete a Teatrului, în baza legitimației.

Pentru celelalte categorii de spectatori, prețul biletelor este cel standard.

Ziua Mondială a Teatrului va fi întâmpinată la Cluj-Napoca prin deschiderea unei expoziții în aer liber, intitulate ,,Călătorie prin lumea Teatrului Național – cu oameni, despre teatru, cu dragosteʼʼ, în zona pietonală a Bulevardului Eroilor (lângă Monumentul Memorandiștilor), organizată în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei. Vernisajul va avea loc vineri, 18 martie 2022, începând cu orele 11. Clujenii vor avea ocazia să descopere mai multe despre arhitectura exterioară și interioară a clădirii Teatrului Național, despre marile personalități ale culturii clujene și naționale care și-au pus amprenta asupra istoriei Teatrului și despre spectacolele devenite deja legendare.

Ziua Mondială a Teatrului va mai veni cu o premieră la Cluj-Napoca și anume lansarea platformei de conținut video la cerere ,,TNC la tine ACASĂʼʼ. Inițiativă le permite consumatorilor de teatru posibilitatea să acceseze înregistrările celor mai îndrăgite spectacole ale Teatrului Național. Toate înregistrările vor beneficia de subtitrări în limbile română și engleză. Accesul pe platformă se va realiza prin intermediul site-ului Teatrului Național www.teatrulnationalcluj.ro.

Teatrul Național s-a alăturat inițiativei Uniunii Ucrainenilor din România, Filiala Cluj, care a deschis un fond special, „Pentru pacea în Ucraina și solidaritate cu poporul ucrainean”. Cu ocazia evenimentului din 27 martie, înainte și după spectacol, în foaierul Teatrului se va organiza o strângere de fonduri în scop umanitar, pentru ajutorarea cetățenilor ucraineni aflați în zonele afectate de conflict.

Foto credit: Claudiu Guraliuc

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut