Ziua mondială a mersului pe jos-2 octombrie

În 2022, Ziua mondială a mersului pe jos este programată pentru data de 2 octombrie, potrivit site-ului oficial, www.tafisa.org.

Ziua mondială a mersului pe jos, marcată în primul weekend al lunii octombrie, este o iniţiativă a Asociaţiei Internaţionale a Sportului pentru Toţi (TAFISA) şi se adresează persoanelor din lumea întreagă, indiferent de vârstă, condiţie socială sau abilităţi fizice. Este încurajat, în special, mersul pe jos şi, în general, este promovată activitatea fizică, o condiţie importantă a unei vieţi sănătoase.

Tema ediţiei din 2022 este, potrivit TAFISA, „Fii activ & Fă-te auzit!” („Be Active & Raise Your Voice!”). În ziua de 2 octombrie, începând cu ora 10.00, ora locală, participanţi din întreaga lume sunt aşteptaţi să meargă pe jos şi să predea ştafeta, de la Est la Vest.

Din Noua Zeelandă şi până în Canada, tuturor iubitorilor de plimbări şi mişcare în aer liber li se propune să se fotografieze şi să filmeze în timp ce ajung la diferite obiective, astfel încât, puse cap la cap, aceste mărturii să alcătuiască o plimbare în jurul lumii.

Mesajul pe care îl vor transmite nu este doar despre beneficiile mersului pe jos şi combaterea sedentarismului, ci şi despre unitate şi cauze comune. Activitatea fizică şi sportul contribuie atât la bunăstarea individuală, cât şi la dezvoltarea mentalităţii de echipă, la armonia socială, la prietenia între oameni şi popoare.

Pacea şi solidaritatea sunt valorile pe care TAFISA le va accentua în mod deosebit în acest an, fiind condiţii necesare pentru crearea unei lumi mai bune.

În 2021, tema propusă de TAFISA a fost „24 de ore în jurul lumii” („24 Hours Around the Globe”), ca şi în anul precedent. Au participat oameni din 86 de ţări, arată worldwalkingday.org.

Sărbătorită încă din anul 1991, Ziua mondială a mersului pe jos promovează sănătatea prin mişcare şi atrage, an de an, milioane de participanţi de pe mapamond, potrivit tafisa.org. Pe lângă mersul pe jos, cei ce iau parte la aceste evenimente sunt încurajaţi să folosească şi biciclete, skateboard-uri, role etc.

Mersul pe jos reprezintă o metodă uşoară de a face mişcare, disponibilă atât persoanelor cu o condiţie fizică bună, cât şi celor care suferă de diferite afecţiuni. Nu implică niciun cost, are un risc minim de accidentare şi poate fi extrem de agreabil atunci când este practicat alături de alte persoane.

Potrivit specialiştilor, doar 10 minute de mers pe jos zilnic aduc beneficii considerabile pentru sănătate. Mai întâi, ne menţinem inima sănătoasă, căci mersul scade tensiunea arterială, reglează colesterolul şi nivelul de zahăr din sânge, potrivit doc.ro.

În plus, mersul îmbunătăţeşte capacitatea de concentrare şi atenţia, stimulează oxigenarea corectă a corpului şi capacitatea pulmonară. Scăderea stresului, prin creşterea nivelului de endorfine, este un alt avantaj al celor care aleg să meargă pe jos.

Totodată, mersul pe jos ajută la asimilarea vitaminei D prin expunerea la razele solare şi îmbunătăţeşte tonusul muscular, potrivit telegraph.co.uk.

Nu în ultimul rând, mersul pe jos este o activitate sustenabilă şi prietenoasă cu mediul înconjurător.

Spaţiile publice deschise, în aer liber, reprezintă nu doar un mediu optim în care să creştem, să descoperim lumea, să ne facem prieteni, să ne distrăm şi să învăţăm, ci oferă şi un potenţial uriaş pentru o viaţă activă, oferind un mediu prietenos şi sigur pentru mersul pe jos. Din acest stil de viaţă, nu vor avea de câştigat doar cetăţenii, la nivel individual, ci întreaga societate şi economie, la nivel global.

Evenimentele dedicate Zilei mondiale a mersului pe jos sunt susţinute la nivel internaţional, printre alţii, de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Comitetul Olimpic Internaţional şi UNESCO.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut