Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, marcată doar prin depuneri de coroane

Anul acesta, 15 Martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni nu va fi marcată prin manifestări, la Cluj-Napoca, din cauza pandemiei Covid-19. Conform prefectului județului Cluj, Tasnadi Istvan Szilard, discursurile vor fi transmise online și vor fi depuse coroane de către autorități, la Cimitirul Central.

Evenimentul va fi online, iar fizic se vor depune coroane, la Cimitirul Central. Am fost invitat în calitate de prefect și Instituția prefectului va depune o coroană. După aceea, va fi slujnă religioasă”, a declarat prefectul județului Cluj.

În contextul pandemiei, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni nu a fost marcată prin manifestări, nici anul trecut. Și Ungaria a anulat atunci tradiționalele manifestări, tot din motive de securitate. Aceste manifestări, care includ de obicei un discurs al premierului Viktor Orban, atrag în general mii de cetăţeni ungari şi vizitatori din comunităţile maghiare din străinătate.

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este marcată în fiecare an în România, în capitală, dar şi în mai multe localităţi din Transilvania.

Pe 15 martie maghiarii aniversează începutul Revoluţiei de la 1848, în urma căreia locuitorii Ungariei, care era parte a Imperiului Habsburgic, au obţinut libertăţi politice şi egalitate socială.

Anca M. Colibăşanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut