Ziua Jandarmeriei Române, marcată la Cluj-Napoca

Ziua Jandarmeriei Române va fi marcată la Cluj-Napoca  printr-o serie de activități. Astfel duminică, 31 martie, începând cu ora 14.00, se va organiza “Ziua Porților Deschise” la sediul unității, de pe Dorobanților nr. 23.

 

Festivitatea va debuta cu pezentarea unor exerciții demonstrative inedite cu efectivele Detașamentului 1 Jandarmi Intervenție Antiteroristă și dotările acestora. Nu vor lipsi nici partenerii noștri patrupezi, care ne vor prezenta o serie de exerciții demonstrative, scoțând în evidență abilitățile dobândite pe parcursul stagiilor de pregătire. De asemenea, vor avea loc activități de socializare și sesiuni de fotografii. Vizitatorii pot vedea tehnica folosită în diferite misiuni din dotarea jandarmilor, materialele specifice şi o parte dintre cele mai noi autovehicule și autospeciale aflate în dotarea Grupării de Jandarmi. Iar cei care își doresc să urmeze o carieră militară pot afla mai multe detalii de la colegii specializați în resurse umane și de la colegii din diferitele structuri.

Ziua Jandarmeriei Române este marcată în fiecare an la 3 aprilie, dată la care, în anul 1850, domnul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica (1849-1853), a aprobat hotărârea Divanului Obştesc, semnând actul de înfiinţare a jandarmeriei: „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”, potrivit site-ului oficial al Jandarmeriei Române, www.jandarmeriaromana.ro.

În prezent activitatea Jandarmeriei Române este reglementată de Legea nr. 550 din 29 noiembrie 2004 care stabileşte statutul, atribuţiile şi competenţele instituţiei, organizarea şi conducerea, drepturile şi obligaţiile personalului instituţiei. Potrivit legii, ”Jandarmeria Română este instituţia specializată a statului, cu statut militar, componentă a Ministerului Administraţiei şi Internelor, care exercită, în condiţiile legii, atribuţiile ce îi revin cu privire la apărarea ordinii şi liniştii publice, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a proprietăţii publice şi private, la prevenirea şi descoperirea infracţiunilor şi a altor încălcări ale legilor în vigoare, precum şi la protecţia instituţiilor fundamentale ale statului şi combaterea actelor de terorism”.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut