Ziua IEI și Tranziție prin Tradiție la Dezmir

Onorantă inițiativa Asociației pentru Sprijinirea Dezvoltării Rurale Dezmir de a-și deschide porțile pentru comunitatea locală și toți iubitorii de port popular de a sărbători împreună Ziua IEI și a-și etala costumele populare din zonele din care provin.

Sub coroana imensului castan secular, dar și a altor pomi fructiferi din curtea Școlii, unde-și are sediul și ASDR Dezmir, a avut loc o adevărată paradă a IEI românești care este deja parte componentă a Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO din 2022.

În această atmosferă de mare sărbătoare, fiicele satului, băștinașe ș-au stabilite aici prin căsătorie și dezvoltarea imobiliară, au venit îmbrăcate cu frumoasele ii moștenite de la mame, soacre și bunici, sau chiar cusute de ele, toate dând dimensiunile frumuseții și acurateței artizanale a portului născut din țesătura de război a firelor de in, bumbac, sau borangic și înnobilate prin migăloasa cusătură cu acul.

Privind aceste doamne de diferite vârste, inclusiv fetițe de trei – patru ani îmbrăcate în frumoase ii, considerăm că nimic nu este exagerat dacă se spune că IA este o componentă a identității noastre culturale, parte din ADN-ul nostru înscris cu atâta măiestrie, eleganță și armonie cromatic-ornamentală în simbolurile evidente ale istoriei trăiniciei noastre.

Despre importanța IEI a vorbit doamna Livia Filip, coordonatoarea atelierului Cusături tradiționale și lucru cu mărgele, care nu a ezitat să amintească de tripla sărbătoare a ultimei sâmbete a lui cireșar: Sânzienele și nașterea Sf. Ioan Botezătorul. Sânzienele, sau Drăgaica, semnifică o mulțime de binecuvântări pentru cei cu inimi curate, dar și cu pedepse pentru cei cu gânduri strâmbe.

Noaptea zânelor, dă puteri magice plantelor, adică florilor și buruienilor, care devin leac pentru a tămădui suferințele oamenilor. Virtuți magice au și coronițele aruncate pe case, dar și scăldatul în apa în care se pune roua dimineții.

Nu știm în ce apă au spălat bunicile și străbunicile iile cu peste 100 sută de ani în urmă, dar aceste veșminte nu vor să…îmbătrânească, probabil că își au propriul lor confort în lada de zestre a vremurilor.

Au fost invitate să-și prezinte iile, doamnele: Virginia Damian, Maria Pop, Ana Fosion, Maria Cosma, Monica Mărginean, Teodora Mădălina Radu, Cosmina Brie, Victorița Damian, Raluca Dăscălescu, Anca Târnovean, Ana Tripon și Anca Balog, iar Ioan Bruchental a prezentat ținuta tradițională a bărbaților din zonă, purtată de el și ce-a de pe manechini.

Despre semnificația sărbătorilor din 24 iunie a vorbit și preotul comunității locale, Avram Simișdean, care a adresat felicitări ASDR- ului Dezmir pentru strădania de a păstra și valorifica bogăția trecutului.

Și tot în această zi de mare sărbătoare, președinta ASDR Dezmir, dna prof. Viorica Rusu, a prezentat noul proiect ce urmează a fi implementat de asociație, denumit: ,, Tranziție prin Tradiție’’, al cărui scop este de a promova unitatea, comunicarea și buna înțelegere între sătenii vechi din Dezmir și cei nou mutați în sat.

Trebuie știut că dimensiunile acestei localități de la periferia municipiului Cluj – Napoca s-au triplat în ultimi ani, de aceea, prin intermediul unor activități culturale și a unor întâlniri de grup să se creeze o legătură constructivă și armonioasă între băștinași și persoanele nou mutate în Dezmir.

Cei prezenți la acest eveniment de mare ținută au vizitat expoziția de artizanat, războaiele de țesut în miniatură, obiecte din recuzita vremurilor și atelierul de meșteșuguri, ce a devenit o adevărată școală de învățare, promovare și valorificare a meșteșugurilor trecutul nostru tradițional și cultural.

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut