Ziua Culturii Naționale, celebrată de clujeni

Ziua Culturii Naţionale şi, totodată, aniversarea a 172 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu au fost marcate sâmbătă la Cluj-Napoca printr-un ceremonial organizat la monumentul poetului din faţa Teatrului Naţional „Lucian Blaga”.

Printre cei care au ţinut să-i aducă un omagiu poetului naţional s-au numărat ministrul Mircea Abrudean, șeful Cancelariei Primului Ministru, subprefectul judeţului Cluj, Irina Munteanu, primarul Emil Boc, șeful Inspectoratului Școlar Județean Cluj, Marinela Marc, reprezentanţi ai Uniunii Scriitorilor din România Filiala Cluj, ai Academiei Române, reprezentanţi ai partidelor politice şi ai altor fundaţii sau asociaţii cultural patriotice din municipiul Cluj-Napoca. Totodată, au luat parte mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, IPS Andrei Andreicuț, și PS Claudiu, episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla

Manifestările au început cu intonarea imnului naţional, după care a fost oficiată o slujbă religioasă de un sobor de preoți în frunte cu IPS Andrei Andreicuț.

În cuvântul său, mitropolitul a subliniat „dragostea lui Eminescu față de neam și țară”. „Eminescu e mare, e foarte mare, pentru că a enunțat o propoziție care rămâne valabilă: «Biserica este mama spirituală a neamului românesc». Și apoi, subliniem încă un aspect, pentru că este neglijat în vremurile noastre: dragostea lui față de neam, față de țară”, a spus mitropolitul.

La rândul său, primarul Emil Boc a ținut să evidențiat rolul culturii în societate. „Fără cultură, nu am ajunge să trăim într-o societate democratică, nu am avea acces la libertate și prosperitate, nu am ieși niciodată din sărăcie. Educația și cultura reprezintă, poate, cele mai importante lucruri prin care ieșim din ignoranță, prin care luptăm împotriva extremismului, sunt cele mai bune modalități prin care asigurăm toleranța și conviețuirea pașnică într-o societate democratică. Prin cultură ne asigurăm dimensiunea noastră europeană. Civilizația europeană a răzbit în decursul vremurilor prin civilizație și cultură. Civilizația europeană a fost râvnită de către toți, dorind s-o cucerească, dar forța ei de atracție nu a fost niciodată oprită. Europa însă a reușit să-și păstreze identitatea și forța ei de atracție în primul rând pentru că are o identitate creștină și acesta este le mai important lucru. În al doilea rând pentru că are această diversitate fără egal. Europa este un concert al națiunilor în care fiecare își are rolul lui cu identitatea națională pentru a face armonia perfectă și ca Uniunea Europeană să funcționeze”, a evidențiat edilul.

Scriitoarea Constantina Raveca Buleu, membru în Comitetul de Conducere a Uniunii Scriitorilor, filiala Cluj, a arătat că Mihai Eminescu s-a dovedit a fi, dintotdeauna, o temă predilectă pentru intelectualii clujeni.
„Încercăm să fim inimă vie pentru Cluj și pentru Transilvania. Pentru fiecare dintre noi, Eminescu reprezintă un proiect intelectual și spiritual continuu, de împlinire și desăvârșire lăuntrică. Eminescu s-a dovedit a fi, dintotdeauna, o temă predilectă pentru intelectualii clujeni. Este suficient să-i amintim pe Ion Negoițescu și pe Ioana Em. Petrescu. Nu e deloc întâmplător că romanul postmodern cel mai profund este dedicat tot lui Eminescu, de către prozatoarea Florina Ilis”, arătat Raveca Buleu.

După discursuri a urmat un microrecital liric susținut de către patru elevi clujeni de la Colegiul de Servicii în Turism Napoca.

Manifestarea s-a încheiat cu depuneri de coroane de flori la monumentul Marelui Poet. În cadrul manifestărilor dedicate Zilei Culturii Naționale s-a înscris și proiecția chipului poetului Mihai Eminescu pe clădirea Teatrului Naţional din Cluj-Napoca. Momentul ine­dit a avut loc sâmbătă seara la inițiativa municipalității clujene.

Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889) a fost unul dintre cei mai importanţi poeţi şi prozatori români, fiind considerat poetul naţional. Începând din 2011, pe 15 ianuarie, de ziua poetului Mihai Eminescu, este sărbătorită Ziua Culturii Naţionale, în urma unei legi promulgate în decembrie 2010.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut