Zilele Memorialului Gherla

În condiții de pandemie, deținuții politici care și-au sfârșit viața în temnițele comuniste vor fi comemorați și în acest an în cadrul celei de-a patra ediții a Zilelor Memorialului Gherla (6 – 9 martie).

„De la ultima noastră întâlnire a trecut un an tulbure pentru întreaga lume, în care rugăciunile noastre s-au îndreptat către Domnul, pentru cei petrecuți la cele veșnice, în vechime și astăzi, pentru pomenirea lor din veac în veac. Dacă anul trecut am putut asculta în concert Corul de copii al Memorialului Gherla, în acest an vom lansa la radio cântările lor pe stihurile poeților cu vieți încercate în temniță pentru credința și convingerile lor. Vă vom pune, așadar, înainte, înregistrările lor, la Radio Renașterea și pe CD-ul Metanie, care va fi distribuit gratuit obștii pomenitoare. Vom sprijini și lansarea unei cărți despre „Rezistența românească”, alcătuită de Sorin Grecu după ani lungi de cercetare. Și, acolo unde ne este locul la vreme de parastas – în cimitire – vom pomeni, alături de Corul nostru de copii sau în Liturghie arhierească, cu ÎPS Părinte Andrei al Clujului, suferința și nădejdea” – a anunțat pr. Grigorie Benea.

Anul acesta, la Zilele Memorialului Gherla, Jandarmeria Mobilă Cluj-Napoca va participa cu o gardă de onoare, în semn de recunoștință și cinstire a memoriei ofițerilor și subofițerilor din Jandarmeria Regală Română care au fost torturați sau au murit în temnițele comuniste, parte din ei îngropați la Gherla anonim.

Ediția din acest an a Zilelor Memorialului Gherla se va desfășura după următorul program:

6 martie – Sâmbăta morților (Moșii de iarnă): ora 12:00, la Cimitirul Central Gherla – parastas la Crucea-Monument dedicată deținuților politici; recital de poezii din închisori, susținut de Corul de copii al Memorialului Gherla;

7 martie – Duminica Înfricoșatei Judecăți; ora 9:30 – liturghie la Mănăstirea Sfinții 40 de Mucenici – Memorialul Gherla; ora 12:00, la Muzeul Memorialului Gherla – lansare de carte: „Rezistența românească – Povestiri din lagărele de muncă și temnițele comuniste”, de Sorin Grecu;

8 martie: ora 18:00, la Mănăstirea Sfinții 40 de Mucenici – Memorialul Gherla – priveghere în ajun de hram;

9 martie – Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei, Ziua Foștilor Deținuți Politici Anticomuniști: ora 9:30, la Mănăstirea Sfinții 40 de Mucenici – Memorialul Gherla – Liturghie arhierească, în sobor de preoți condus de ÎPS Andrei al Clujului; ora 12:00, la Memorialul Gherla – Cimitirul deținuților politici de pe Dealul Cărămidăriei: parastas de comemorare – Gardă de onoare Jandarmeria Mobilă Cluj-Napoca; ora 19:30, la Radio Renașterea – lansare și premieră a CD-ului „Metanie – stihuri din temnițele comuniste”, cântate de Corul de copii al Memorialului Gherla.

„Așadar – spune pr. Grigore Benea – prăznuim din Sâmbăta morților, prin Săptămâna Albă, până la Duminica Iertării, Zilele Memorialului Gherla, după puterile noastre, cu nădejdea că vom primi ajutor de la Domnul să ducem înainte lucrarea noastră, pregătindu-ne pentru Postul Mare și urcușul Învierii. Încă un pas. Încă un an. Și, cu Voia Domnului, o viață întreagă”.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut