Zilele Jucului au avut o frumusețe și o participare fără precedent

Ca reporter, de mai bine de 20 de ani, am avut prilejul să mediatizez numeroase evenimente petrecute în această vatră istorică unde s-a născut omul de cultură, remarcabil pașoptist transilvănean și președinte al Academiei Române, George Barițiu, însă trebuie să menționez faptul că două din evenimentele acestui an au avut interes, frumusețe și participare fără precedent.

Este vorba de a Vll-a ediție a târgului Agraria, înscris în agenda marilor târguri europene, la care au expus numeroase țări din lume, inclusiv din Japonia, India, Germania, Marea Britanie și multe altele, ce au adus la Jucu ultimele creații tehnice din domeniul agriculturii. Al doilea mare eveniment, de o frumusețe și organizare aparte, s-a consumat în acest ultim weekend al acestei veri toropitoare, sub genericul: ,, Zilele comunei Jucu’’, despre care am să relatez, cât mai pe larg în acest reportaj.

În aceste două zile, în care soarele a chinuit și mercurul din termometre, după-amiezile au umplut la maxim una din cea mai frumoasă Bază sportivă din județul Cluj, realizată prin strădania primarului Dorel Valentin Pojar, care-și consumă întreaga energie organizatorică în realizarea numeroaselor proiecte ce amplifică pozitiv confortul civic în satele acestei viguroase comune din proximitatea marelui municipiu transilvan.

Două zile în care muzica bună a bucurat miile de participanți ai comunei și nu numai, iar expozițiile de produse artizanale, sportive, de sezon, sectorul de alimentație publică, dar și jocurile oferite celor mici au făcut din Zilele Jucului un eveniment de mari dimensiuni artistice și distractive ale acestui an, în care fermierii comunei au sacrificat 13 berbecuți și un porc pentru imensele ceaune în care s-au pregătit 1500 de porții de gulaș.

Evenimentele scenice ale celor două zile de aleasă sărbătoare ale acestei mari comunități din dreapta și stânga Someșului mic au fost prezentate de un abil cunoscător al fenomenului cultural-artistic, prof. Tiberiu Groza, președinte al Societății Cultural – Patriotice din România Avram Iancu, motiv în a sensibiliza auditoriul cu fapte de mare rezonanță în istoria Transilvaniei.

Mesajele administrației publice locale și a invitaților s-au consumat sâmbătă, spre seară, când focalizarea solară a fost puțin mai blândă, timp în care primarul comunei, dl. Dorel Valentin Pojar, a salutat cu multă bucurie numerosul public sosit pe marele dreptunghi verde, invitând să urce pe scenă pe reprezentantul Guvernului, dl. Ioan Oleleu, consilierii locali, viceprimarul Mihai Cocoș, consiliera județeană, Laura Pop Chiorean, primarii Emil Pârțoc – Iclod și Daniel Crișan – Căianu, pe Remus Lăpușan, Bogdan Costea, reprezentantul Direcției Agricole, Paul Uifălean și antrenorul emerit, Sever Ban.

Cuvântul primarului, pe cât de plăcut, pe atât de succint și cuprinzător. Iată câteva fragmente din el: ,, Dragi prieteni, dragi locuitori ai comunei Jucu, mă bucur să fim astăzi împreună. Este acel moment în care uităm de toate grijile, de toate problemele și ne adunăm să sărbătorim. Când suntem împreună ne dăm mereu seama cât de multe lucruri ne unesc, adică oamenii minunați, tradițiile noastre, muzica, dansurile, credința… mâncarea bună și nu numai. Aceasta dovedește că suntem o mare familie unită atunci când petrecem, ca azi, dar și în momentele grele ale vieții în care suntem solidari și ne ajutăm unii pe alții….

Faptul că suntem cu toții împreună este și un prilej pentru mine să trec în revistă, pe scurt, lucrurile bune și importante pe care le-au făcut oamenii din Primărie, în ultima perioadă, și pe care dumneavoastră le-ați observat.

Important de reținut că oamenii din Jucu nu vor mai muri cu zile, deoarece am finalizat infrastructura pentru care vom primi în curând dotările necesare pentru stația SMURD, ne vine  mașină de pompieri și ambulanță SMURD, care va fi foarte aproape de nedoritele accidente și suferințe umane.

Suntem foarte aproape de finalizarea lucrărilor de canalizare la Vișa, Gădălin și DN, tot în stadiu de finalizare se află și proiectul de locuințe ANL, primele două blocuri, urmează și altele, precum Grădinița cu program prelungit și Creșa.

Sunt în derulare importante lucrări de asfaltare și modernizare a lotului doi de străzi, iar, în scopul extinderii asfaltului în perimetrul comuni noastre, am reușit să atragem și o finanțare de 25 milioane lei prin programul guvernamental Anghel Saligny. Despre toate astea vom mai vorbi”, a încheiat edilul Jucului, dorindu-le distracție plăcută, La mulți ani comunei și tuturor celor prezenți, care au mulțumit prin aplauze.

Au transmis salutul și felicitările lor primarului și comunității, Emil Pârțoc, Remus Lăpușan, Laura Pop Chiorean și Ioan Oleleu, din a cărui intervenție am reținut că este o onoare să fie prezent la acest eveniment, care la este de referință la nivelul județului.

”Nevoia de proiecte pentru infrastructură, pentru drumuri, apă, canalizare, grădinițe, infrastructură medicală, învățământ, sport, cultură, domenii valoroase pentru crearea noilor condiții de viață, sunt în atenția primarului Dorel Pojar, ce reprezintă comunitatea dumneavoastră și interesele dezvoltării ei armonioase.

Comuna Jucu va fi o emblemă la nivel județean și național prin proiectele ce urmează a fi implementate în plan economic, mediul de afaceri, social, al infrastructurii și nu în ultimul rând, prin proiecte care unesc comunitatea și generațiile de aici”.

În această atmosferă de reală și plăcută sărbătoare, primarul Dorel Pojar a premiat antrenorul emerit al lotului de tinere pugiliste ale comunei și CSM Cluj,  Sever Ban, pe tânăra Eliza Șopterean, deținătoarea locului trei obținut în această vară la campionatul european, pe tinerele din lot: Perșa Șara, Aniela Leea Bereschi și tânărul Sorin Nicolas Riți. Tot în acest cadru a fost premiat antrenorul și  loturile de carate.

Muzica a dominat ambele zile, sâmbătă, muzică pop și usoară cu DJ și recitalurile  tinerilor Remus Rostaș, crescut la Casa de copii din localitate, cărora le-a dedicat și o compoziție, și tânăra de 15 ani, Medeea Pavelia, care a demonstrat că nu degeaba este invitată la multe asemenea recitaluri din țară.

De suficient spațiu și audiență s-au bucurat trupele The Bulevard, Bosquito și Ghiță Munteanu.

Duminica a fost rezervată unui adevărat festival folcloric la care si-au adus contribuția ,, Jucu Someșan’’ , care a prezentat o suită de jocuri de pe Câmpie, Codru, Bihor și Moldova și cântecele  soliștilor Ana Crișan, Paul Sîmbotelecan și Giulia Goia, coordonați de Lavinia și Paul Mureșan.

Ansamblul ,, Potaisa’’ a adus și soliștii Diana Moga, Adela Burcăși, Dragoș Câmpean, cărora le-au urmat recitalurile susținute de Codruța Jula, Cătălin Nistor, Mariana Morcan, Sergiu Sotelecan și Alexandu Pop, cunoscutele soliste Mariana Anghel și Nicoleta Voica, au delectat publicul cu cele mai frumoase cântece care le-au consacrat frumoasa lor carieră  artistică.

Focul de artificii a încheiat programul acestor două zile ce nu pot fi  uitate în curând, cum nici nu putem uita că această unitate administrativ-teritorială este bine conectată la circuitul economic european prin importanta platformă industrială Tetarom III, ce a creat sute de locuri de muncă pentru Jucu și zona adiacentă.

Dumitru VATAU

 

 

,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut