Zilele comunei Jucu, frumoase ca întotdeauna

Pe cât au fost de toropitoare temperaturile acestui ultim weekend de vară, pe atât de frumoase au fost și cele două zile de aleasă sărbătoare pe care conducerea acestei mari și viguroase comune le-a dedicat comunității de aici.

Ca și în anii trecuți, pe arena sportivă, nu de mult construită, competițiile sportive au fost înlocuite sâmbătă și duminică cu spectacole artistice de înaltă ținută din care nu a lipsit muzica ușoară și populară, însoțită de tradiționalul joc românesc în ținuta cusută de mâinile priceputelor doamne ce practică migăloasele tradiții meșteșugărești.

O sâmbătă și o duminică de sfârșit de august în care mii de localnici și din vecinătate- ba chiar din Canada au sosit fii ai satului, dornici să-și vadă locurile copilăriei, i-am numit aici pe dna Ramona Rusu și Adrian Covrica- au luat loc sub imensele și numeroasele umbrele din fața impunătoarei scene unde au urcat numeroși artiști ce au bucurat inimile iubitorilor celor două genuri muzicale.

Prezentatoarea Carmen Iancu a subliniat atât repertoriile cât și valoarea artiștilor ce au primit aplauzele publicului, insistând pe vocea Monicăi Șandor, Alin Oprea – Talisman, Anca Neacșu – Trupa ASIA, apoi Ansamblul Jucu Someșan, Vlăduța Lupău și Ovidiu Purdea Someș, interpreți de mare valoare artistică.

Privind dimensiunile acestei manifestări artistice, nu pot să nu o compar cu dimensiunile economice, sociale și proiectele investiționale implementate în această unitate administrativ teritorială care excela odinioară prin producția de cereale, legume și produse zootehnice, iar acum participă la exportul României prin numeroasele produse realizate în Parcul Industrial Tetarom lll.

Aceste conexiuni economice sunt multiple și oferă un număr impresionant de forță de muncă pentru care primarul comunei, Dorel Valentin Pojar, și Consiliul local au inițiat și realizat numeroase proiecte în infrastructura comunei, inclusiv în construcția unor blocuri de locuit pentru evitarea navetismului și stabilirea tinerilor în comună. Tot pentru familiile cu copii s-a construit și dotat cu tot ce este necesar o modernă grădiniță cu program prelungit, iar nu de mult în Jucu a fost dată în folosință o stație ISU, cu toate dotările, și o stație SMURD, ambele deservind și comunele limitrofe.

Școlile, instituțiile de cultură sunt modernizate și dotate la pretențiile acestui secol și să nu evităm a sublinia faptul că Jucu rămâne un important producător de legume pentru piețele Clujului.

Revenind la programul Zilelor comunei Jucu, trebuie să spunem că sâmbătă au urcat pe scenă Monica Șandor, Anca Neacșu, Eduard Sanda, Cleopatra Stratan, Banto de Santos, Alin Oprea și DJ.

Duminica a fost rezervată în exclusivitate folclorului și a debutat cu o suită de jocuri populare interpretate de ansamblul Jucu Someșan, coordonat și instruit de Paul și Lavinia Mureșan, un ansamblu ce are în repertoriu jocuri tradiționale românești din Transilvania, Moldova, Oltenia, Maramureș și alte zone ale țării pe care le-au dus și prezentat în multe festivaluri din Europa. De azi, ei  vor fi prezenți pe câteva scene din Croația.

În aceeași notă a respectului față de tradițiile moștenite, au venit să ofere publicului cele mai valoroase jocuri din repertoriul lor și ansamblurile folclorice Fii Cămărașului, Someșul Beclean și ansamblul Vișea. Vorbind despre Vișea, sat aparținător comunei Jucu, tradiționala manifestare folclorică în a avut loc în luna iunie, iar în Gădălin, Ziua portului tradițional s-a desfășurat cu o săptămână în urmă.

Ineditul acestui program al ultimei duminici din vara acestui an a constat și în faptul că s-a oficiat înfrățirea comunei cu localitatea Tîrnova din Republica Moldova, eveniment asumat în prezența publicului de primarii Camelia Rusu și Dorel Valentin Pojar. A fost momentul când edilul Jucului a salutat publicul prezent la frumosul eveniment, invitând să urce pe scenă consilierii actuali și viitori ai comunei, viceprimarul Mihai Cocoși și invitații Consiliului Județean, Remus Lăpușan și Alexandru Cordoș, dar și secretarul de stat, Ioan Oleleu.

În cuvântul său, primarul Dorel Pojar a menționat faptul că Zilele comunei Jucu este un eveniment despre noi, despre tradițiile și valorile noastre, despre legăturile pe care le avem unii cu alții și despre bucuria de a fi împreună. Este o ocazie minunată  de a ne arata respectul față de trecut, dar și de a privi cu încredere viitorul nostru comun.

Mulțumind reprezentanților Consiliului județean pentru ajutorul dat în acest timp, primarul a spus că în cei opt ani a lucrat împreună cu ai săi colaboratori pentru a dezvolta comuna Jucu, pentru a crea condițiile necesare în care fiecare locuitor să se simtă mândru și respectat. Apoi a menționat că va continua să investească în educație, infrastructură și în proiecte culturale care să pună în valoare potențialul comunității. Zilele comunei  sunt un exemplu  perfect al modului în care tradițiile și modernitatea  pot coexista în armonie.

”Vă invit să ne bucurăm împreună de aceste zile pline de muzică, dans, voie bună și surprize plăcute. Spectacolele  pregătite sunt menite să ne aducă zâmbete și să ne reamintească de frumusețea și diversitatea culturii noastre…vă doresc zile pline de bucurie și momente de neuitat alături de cei dragi”, a subliniat în final, primarul.

Apoi a invitat la cuvânt oficialitățile, începând cu doamna Cornelia Rusu care a transmis un salut călduros din partea locuitorilor din Tîrnova. Vorbind despre înfrățire, dânsa a apreciat eforturile primarului Dorel Pojar de a genera proiecte cu finanțări europene și guvernamentale, dorindu-și ca și țara sa, Moldova,  să devină membră cu drepturi depline în Uniunea Europeană… ”Prin această înfrățire dovedim că avem tradiții comune,  istorie, limbă și aceleași idealuri. Înfrățirea ne dă și o unitate culturală”, a spus doamna Rusu.

Domnul Remus Lăpușan, după ce a felicitat primărița din Tîrnova pentru modul cum a vorbit românește, dovedind că toți ne tragem de la RÂM,  a spus că Jucu este o comună importantă din România, este o comună etalon, aici se întâlnesc patru lucruri foarte importante: capital, resurse, piață și producție, aceste lucruri trebuie să ajungă și în ale comunități care au , de acum, exemplul Jucului  ”Felicitări primarului Dorel Pojar și dumneavoastră care știți să duceți bunele tradiții mai departe. Aici avem și producători locali, care trebuie susținuți, dar și industrie de mare performanță, deci alături de primarul reales, vă doresc succes în tot ce faceți pentru binele dumneavoastră și al comunității Jucu”, a afirmat domnul Lăpușan.

Domnul Alexandru Cordoș, fost senator al României, a spus că a fost alături de proiectele comunei, a spus că s-au făcut lucruri excepționale la Jucu, motiv pentru care l-a felicitat pe primar, Consiliul local și întreaga comunitate. ”Pe lângă ce s-a făcut aici este nevoie de o nouă legislație prin care să se ajute dezvoltarea tuturor comunelor. Suntem aproape de toate proiectele dumneavoastră, dorindu-vă succes în tot ce faceți și multă sănătate”, a precizat senatorul clujean.

Domnul Ioan Oleleu a felicitat primărița din Moldova, amintind faptul ca a fost în Moldova pentru a sprijini procesul de aderare la comunitatea europeană, apreciind că România sprijină permanent această aderare necondiționată. Reprezentantul guvernului a apreciat că Jucul este condus de cel mai priceput și puternic primar, motiv pentru care a felicitat comunitatea locală că a știut ce să aleagă… Comuna Jucu se poate mândri cu ce a realizat în strategia de dezvoltare în domeniul infrastructurii, în domeniul învățământului, în domeniul cultural, social, sanitar, apoi a amintit de necesitatea politicii coerente pentru a ajuta capitalul românesc. În acest fel vom crea locuri de muncă și vom aduce bunăstare în comunitățile noastre,  încheind prin a dori succes aleșilor locali în noul mandat, pentru care le -a transmis sănătate și distracție plăcută în această frumoasă zi a comunei.

Programul a continuat cu recitalurile soliștilor Paul Sumbotelecan, Vlăduța Lupău, Giulia Goia, Teodora Nan, Adela Burcă, Dolfina Aștilean, Felix Gălan, Suzana și Dacian Vlad, Ioan Suciu și Ovidiu Purdea Someș.

Ca la toate marile evenimente ale comunităților locale, nu au lipsit jocurile pentru copii, numeroasele societăți comerciale cu un mare evantai de produse și multe, foarte multe societăți profilate pe alimentație publică. Prin generozitatea fermierilor comunei și a multor sponsori, în imensele ceaune au pregătiți 14 berbecuți cu cartofi, legume și condimente din care au servit toți pofticioșii prezenți la Zilele Jucului, serviți inclusiv cu câte o bere pentru a suporta temperaturile acestor două zile care s-au finalizat cu un impresionant joc de artificii.

Dumitru VATAU

 

 

 

 

 

 

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut