Zestrea satului tradițional în imagini

„Fotografia-document etnografic” (F-DE) este o frumoasă întâmplare pornită la Cluj-Napoca în urmă cu 17 ani și care dăinuie prin grija echipei de cercetare a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Dedicat găsirii, arhivării și promovării prin imagine a acelor elemente de cultură tradițională autentice, dar și inedite, care se mai păstrează în satele de pe întinsul spațiu al României, acest proiect se deschide spre toți cei care iubesc cultura tradițională și fotografia deopotrivă, încurajându-i să nu irosească timp, sprijinindu-i să străbată ulițele, să pătrundă în sânul comunităților, salvând în imagine toate bogățiile de cultură materială și imaterială, zestrea noastră a tuturor.

Organizat pe secțiuni (fotografie alb/negru, fotografie color, secțiune cu tematică impusă sau reproducere după fotografie veche), având alături parteneri de marcă precum Muzeul de Artă Cluj și Asociația ArtImage și beneficiind de prezența unui juriu de calibru, Concursul național anual F-DE a reușit să reunească până în prezent peste 300 de neobosiți și pasionați fotografi, recunoscuți în țară și străinătate, cu importante rezultate în domeniu.

Spre bucuria organizatorilor, lumea satului este, în prezent, unul din subiectele preferate de fotografi, datorită potențialului pe care îl oferă și a numărului mare de teme pe care le generează. Bucuria este cu atât mai mare cu cât mulți dintre acești fotografi sunt tineri, tot mai atrași de farmecul acestei lumi, iar prezența în proiect a unor fotografi străini îndrăgostiți de satul românesc aduce noi perspective. Este important ca acest tip de fotografie să fie cât mai bine documentată, iar dacă are și valențe artistice, este cu atât mai bine.

Satul românesc contemporan, străveche vatră de cultură, locuit de români, maghiari, sași, secui, romi, ucraineni sau ceangăi, este surprins în aceste fotografii în toate ipostazele sale, atât în cele în care, din inerție, își mai păstrează fărâme de tradiție, cât și atunci când încearcă să-și redescopere originile. Cărbunari, țiglari, olari, fierari, ciobani sau rapsozi, își găsesc locul în expozițiile FDE, alături de femei ce frământă pâine, țes sau spală țolurile la vâltoare; comunități întregi adunate în zile de sărbătoare, purtând straiele moștenite de la bunici, sau reunite cu ocazia diverselor obiceiuri pe care le redescoperă tot mai mult în ultimul timp; toți și toate făuresc imaginea unui sat care, deși se adaptează timpurilor, este preocupat să nu-și uite originile.

Crezul care a stat la baza desfășurării anuale a proiectului este acela că nu trebuie doar să primim aceste investigații de teren ale fotografilor pentru a le așeza în arhive pentru viitor, ci, mai ales, să dăm mai departe aceste daruri, prin intermediul expozițiilor itinerante în țară și peste hotare și a albumelor pe care le edităm. Ne alăturăm astfel redescoperirii, promovării și conservării în imagine a unui univers care are încă parfumul de odinioară și care este prea adesea etichetat ca fiind ireversibil alterat. Prețuind aceste valori de patrimoniu, ne respectăm pe noi înșine!

Invităm pe pagina de Facebook Tradiții clujene pe toți cei care doresc să facă parte din acest demers care ne este atât de drag, sau vor să descopere mai multe despre  „Fotografia – document etnografic”.

Ediția a XVIII-a a fost deja lansată, iar regulamentul și talonul de participare se găsesc pe site-ul www.traditiiclujene.ro, secțiunea F-DE. Tema aleasă pentru secțiunea tematică din acest an este „Fântâna, sursă de apă și simbol sacru”. Expoziția acestei ediții va fi prezentată la Muzeul de Artă Cluj, în luna noiembrie a.c.

Consuela BENDEA,
responsabil proiect F-DE,
consultant artistic CJCPCT Cluj

Fotografii:

Daniel Iancu (Orăștie), Femei din Federi
Premiul secțiunii „Reproducere după fotografie veche”, F-DE 2017

Tudorel Ilie (Baia Mare), Vâltoarea din Sârbi
Secțiunea tematică „Instalații țărănești”, F-DE 2019

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut