”Zămurile” lui Mircea Groza, cea mai bună carte de bucate din estul Europei

Cartea ”Zămuri – supe, zupe şi năcreli” cu reţete ardeleneşti din bătrâni scrisă de arheologul culinar Mircea Groza a fost desemnată cea mai bună carte de bucate din estul Europei. Este prima carte de mâncăruri scrisă în grai ardelenesc, arheologul culinar Mircea Groza conservând astfel nu numai elemente ce ţin de patrimoniu gastronomic, cât şi cele ce ţin de limbă, de oralitate: „Cartea am făcut-o sub această formă pentru că nimeni n-a mai scris o carte în graiul bătrânesc, o carte nu neapărat de reţete, cât cu poveşti ale mâncării, poveşti ale socăciţelor.”. Recunoaşterea internaţională a cărţii editată de GastroArt a avut loc în cadrul Gourmand World Cookbook Awards, concurs desfăşurat în aceste zile, în capitala Arabiei Saudite, oraşul Riad. Volumul semnat de gastronomul Mircea Groza a concurat la două categorii Food Heritage book şi Eastern Europe book. Peste 180 de reţete de zămuri ardeleneşti cuprinse în volum, selecţionate dintre cele 400 culese timp de 40-45 de ani de bucătarul Mircea Groza, au cucerit specialiștii concursului. Astfel, cartea a fost declarată câştigătoare la categoria Eastern Europe book, detașându-se în fața cărților de profil din Polonia și Bulgaria. Juriul a apreciat și punctat calitatea și cantitatea informațiilor despre tradițiile vechi. Recunoașterea internațională mi-a confirmat că nu am muncit în zadar. E o încurajare să nu mă opresc să scot și celelalte două cărți. Vreau să apară în scurt timp una după alta.”, a declarat pentru „Făclia” proaspătul câștigător. Mircea Groza a ținut să precizeze că o parte din merit îl are editura GastroArt, mai precis jurnalistul gastronom Cosmin Dragomir, care a înscris cartea de bucate în concurs. Reprezentantul editurii GastroArt, Cosmin Dragomir, a spus că a înscris cartea în concurs în limba română, chiar în graiul scris de Mircea Groza, dar că a prezentat și un sinopsis în limba engleză. „Atuul cărții față de celelalte care au concurat este unul care ține de moștenire”, a afirmat Cosmin Dragomir.

În opinia arheologul culinar Mircea Groza, acest premiu internațional ar trebui să motiveze instituțiile abilitate să se implice în conservarea elementelor de patrimoniu gastronomic: „Premiul reprezintă un imbold pentru toate instituțiile de cultură implicate în fenomenul păstrării tradițiilor, să facă în fiecare județ ceea ce fac eu, să găsească oameni, să-i sprijine, să culeagă fiecare nu sute, dar măcar 50 de rețete culinare vechi. Ce hartă gastronomică a României am avea atunci!” De asemenea, reprezentantul editurii GastroArt, Cosmin Dragomir, a atras atenția asupra importanței patrimoniului gastronomic imaterial: „Corporațiile mari și instituțiile publice ar trebui să se aplece mai mult asupra patrimoniului gastronomic imaterial. Trebuie făcut mult mai mult. Nu avem o identitate gastronomică românească, deși avem un potențial enorm și am putea deveni o destinație gastronomică pentru turiști, fapt care ar ajuta toată țara. Nu știm să ne promovăm. Și dacă în continuare autoritățile vor ignora componenta gastronomică în promovarea României o să rămânem cu turismul cum este acum, adică praf.”

Reamintim că premiile Gourmand World Cookbook s-au înfiinţat în anul 1995 de către Edouard Cointreau (urmașul renumitului producătorului francez de lichor de portocale) fiind singurul concurs internaţional dedicat cărţilor pe teme de gastronomie. În cadrul concursului internaţional amintit, sunt premiate anual cele mai bune cărţi de bucate tipărite sau publicate pe suport digital. Mai menționăm că volumul ”Zămuri – supe, zupe şi năcreli a fost lansat şi la Cluj-Napoca, în luna iulie a acestui an, când numărul cărţilor aduse la lansare s-au epuizat într-un timp foarte scurt.

Tia Sîrca

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut