Weekend de coșmar la Cluj

Mai multe persoane și-au pierdut viața în weekendul ce s-a încheiat într-o serie de evenimente ce au avut loc în județul Cluj. La Huedin un bărbat și-a pierdut viața într-un accident de tren, la Mihai Viteazul un bărbat a murit într-un accident de muncă iar iar o persoană a decedat în urma unui incendiu ce a avut loc în satul Vale, comuna Aluniș.

Un bărbat de 30 de ani a murit, vineri seara, după ce a fost accidentat de un tren care circula pe relația Cluj-Napoca – Oradea. Tragedia a avut loc la ieșirea din localitatea Huedin. Sosiți la fața locului, oamenii legii au constatat faptul că pe relația Cluj-Napoca-Oradea, un bărbat de 30 de ani, din orașul Huedin a fost accidentat mortal de tren. Polițiștii au declanșat cercetări sub aspectul infracțiunii de ucidere din culpă, urmând a fi stabilite împrejurările producerii evenimentului.

Tragedie la Mihai Viteazul

Un bărbat în vârstă de 44 de ani a murit iar un altul a fost rănit după ce s-au electrocutat pe un șantier din localitatea Mihai Viteazul. Accidentul a avut loc sâmbătă dimineața iar la fața locului au ajuns o autospecială, o autoplatformă pentru intervenții și salvări de la înălțimi și un echipaj SAJ.
“Solicitarea pentru intervenția pompierilor a fost înregistrată în jurul orei 09.50, iar la fața locului pompierii au găsit un bărbat de cca 50 de ani, care prezenta traumatisme incompatibile cu viața, fiind situat pe o platformă la cca 10m înălțime. Un al doilea bărbat, în vârstă de cca 30 de ani, a fost consultat de către echipajul SAJ la fața locului, care, la prima evaluare, prezenta afecțiuni ușoare”, a anunțat ISU Cluj.
Autoritățile au declanșat cercetări pentru a stabili în care s-a produs tragedia.

Potrivit IPJ Cluj, bărbatul care a decedat este din județul Galați.

În cauză sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă, lipsa măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, urmând a fi stabilite împrejurările în care a survenit decesul bărbatului”, au transmis polițiștii clujeni.

Incendiu și un mort în localitatea Vale

O altă tragedie a avut loc în localitatea Vale, comuna Aluniș.

Un bărbat de 70 de ani a fost găsit mort, sâmbătă, în timpul intervenției pompierilor la incendiul izbucnit la anexele din gospodăria acestuia. În momentul sosirii pompierilor, la fața locului au găsit anexele gospodărești cuprinse în totalitate de flăcări și un bărbat inconștient, în vârstă de cca 70 de ani, căzut la cca cinci m de acestea. În ciuda manevrelor de resuscitare ce au durat mai bine de o oră, bărbatul nu a putut fi readus la viață. Stingerea focarelor incendiului a durat mai bine de o oră, fiind evitată propagarea acestora mai departe de limitele în care au fost găsite.
Cauza probabilă a incendiului a fost focul deschis nesupravegheat în afumătoare.

Bărbat rănit grav într-un incendiu la Buza

Un bărbat a fost rănit sâmbătă seara într-un incendiu izbucnit la o casă de locuit din comuna Buza.

Pompierii sosiți la fața locului au găsit casa, cu o suprafață de cca 80mp, arzând generalizat, fiind în pericol să se extindă la alte două anexe gospodărești. Un bărbat de cca 50 de ani a solicitat asistență la fața locului, prezentând arsuri pe brațe și în zona feței.
Bărbatul a fost preluat imediat de către echipajul SMURD pentru a fi transportat la spital, fiind preluat apoi, pe drum, de un al doilea echipaj de terapie intensivă SMURD, din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Cluj-Napoca. „Starea bărbatului la prima evaluare era gravă, acesta a fost transportat la spital pentru îngrijiri de specialitate. Intervenția pentru stingerea flăcărilor a evitat propagarea acestora mai departe de limitele în care au fost găsite, însă casa a fost distrusă în totalitate. Din cercetările preliminare a rezultat faptul incendiul a pornit de la utilizarea lichidelor combustibile neadevărate pentru aprinderea focului”, a transmis ISU Cluj.

Incendiu la un adăpost de animale din Răscruci

Tot sâmbătă, la Răscruci a izbucnit un incendiu la un adăpost de animale. Trei autospeciale au intervenit pentru a stinge flăcările. În momentul sosirii pompierilor la fața locului au găsit grajdul cuprins în totalitate de flăcări cu posibilitatea de extindere la sura alipită de acesta.
Operațiunile de stingere au durat mai bine de o oră, fiind evitată propagarea flăcărilor mai departe de limitele în care au fost găsite. Grajdul a fost distrus în totalitate, fiind arse în incendiu și cinci capete porcine.
Cercetările preliminare au dus la concluzia că incendiul a pornit de la o defecțiune a instalației electrice a anexei.

Incendiu la o casă de locuit din Prelucele
O casă de locuit a fost distrusă sâmbătă la Poieni în urma unui incendiu izbucnit din cauza coșului de fum izolat necorespunzător.
Două autospeciale pentru stins incendii din cadrul Detașamentului de Pompieri Huedin au intervenit pentru a stinge flăcările. Sosiți la fața locului, pompierii au găsit acoperișul casei și tavanul cuprinse de flăcări. Stingerea focarelor incendiului a durat mai bine de o oră.
ISU Cluj a anunțat că nu au fost persoane rănite, iar intervenția pompierilor a evitat propagarea flăcărilor mai departe de limitele în care au fost găsite.
„Cauza probabilă a incendiului a fost coșul de evacuare a fumului izolat necorespunzător față de materiale combustibile”, au anunțat pompierii.

Incendiu la o casă din Muntele Rece

Pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Gilău și Punctului de Lucru Florești au intervenit duminică dimineața pentru a stinge un incendiu care a cuprins mansarda unei case din localitatea Muntele Rece, comuna Măguri Răcătău.

Apelul la numărul unic de urgență a fost dat în jurul orei 6:50, iar la fața locului s-au deplasat două autospeciale de stingere și un echipaj SMURD. Pompierii au găsit mansarda unei locuințe de aproximativ 80 mp cuprinsă în totalitate de flăcări. S-a intervenit imediat pentru stingerea incendiului, respectiv limitarea propagării acestuia, întrucât exista posibilitatea ca flăcările să se extindă la alte două case învecinate. Din fericire, nu au existat persoane rănite” – a anunțat ISU Cluj.

Cauza probabilă a incendiului este un coș de fum izolat necorespunzător față de materiale combustibile.

M.T.

Intervenție pentru stingerea flăcărilor la o casă din Luna de Jos

Uu alt incendiu a avut loc duminică dimineața la Luna de Jos, comuna Dâbâca. Două autospeciale din cadrul Detașamentului 1 de pompieri Cluj-Napoca au intervenit pentru stingerea flăcărilor care au cuprins o casă de locuit din localitatea. În momentul sosirii pompierilor la fața locului incendiul se manifesta la acoperisul unei case, cu un nivel, cu suprafața de cca 60 mp. O femeie, în vârstă de 75 ani, a fost consultată de un echipaj SAJ prezentând agitație psihomotorie.
Din cercetările preliminare se pare că incendiul a pornit de la o defecțiune a instalației electrice a imobilului.

Tot duminică dimineața, pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit la un incendiu care a afectat bucătăria unui apartament dintr-un bloc din localitatea Sânmărtin. La această intervenție au fost mobilizate două autospeciale, alături de autoscara din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca.
În momentul în care pompierii au ajuns la fața locului, incendiul, care a cuprins o suprafață de cca. 6 mp, a fost ținut sub control de locatari, cea mai mare parte a acestora s-au autoevacuat până la sosirea echipajelor de intervenție.
„Nu au existat persoane care să solicite consultul medical.
Cauza probabilă a incendiului este o defecțiune la racordarea buteliei de alimentare cu gaze”, a precizat ISU Cluj.

Nouă incendii în weekend

În ultimele 48 de ore pompierii clujeni au intervenit pentru a stinge nu mai puțin de 9 incendii. Două persoane au suferit arsuri și intoxicații, una dintre ele decedând, iar cea de-a doua se află în stare critică. Contextul în care s-au produs incendiile este unul asemănător – anunță Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj/

O situație de urgență, precum un incendiu, reprezintă un moment extrem de tensionat. Chiar și așa, recomandăm prudență în cazul oricărei situații de urgență. Viața este mai importantă decât o eventuală pagubă materială!” – atenționează ISU Cluj.

M. T.

Recomandări

În acest context, reprezentanții Inspectoratului de Situații de Urgență Cluj vin cu recomandări pentru această perioadă și cu îndemnul de a fi mai prudenți:

  1. Curățirea și verificarea coșurilor de fum trebuie realizată periodic, astfel încât funinginea acumulată pe interiorul acestora să nu intre în combustie și să distrugă coșurile de fum.

  2. Verificările pentru sistemele de încălzire, ce utilizează gaze naturale sau energie electrică, trebuie să fie la zi și realizate prin intermediul firmelor autorizate pentru astfel de lucrări.

  3. Este esențial ca instalațiile electrice să nu fie suprasolicitate, iar instalațiile de lumini să fie folosite în concordanță cu recomandările producătorului.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut