Viorel Matiș rămâne și fără cel de al doilea mandat de primar

Prefectul judeţului Cluj, Mircea Abrudean, a emis, joi, 26 noiembrie, un nou ordin prin care se constată încetarea în cazul lui Viorel Matiș a mandatului de primar al comunei Beliș. Prefectul a luat această decizie după ce s-a constatat că social democratul Viorel Matiș, ales primar la alegerile din 27 septembrie, avea o condamnare de un an și şase luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită. De altfel, este al doilea ordin pe care Mircea Abrudean îl emite pentru înlăturarea lui Matiș din fruntea primăriei Beliș. Până la organizarea alegerilor locale parțiale, atribuțiile de primar la Beliș vor fi îndeplinite de actualul viceprimar.

Primarul comunei Beliș, Viorel Matiș, a fost condamnat, la începutul lunii aprilie, de Tribunalul Cluj la un an și patru luni de închisoare cu suspendare după ce a fost găsit vinovat pentru dare de mită.

Primarul Viorel Matiş a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj pentru dare de mită. Din cercetări a rezultat faptul că acesta a înmânat, în perioada noiembrie 2017 – martie 2018, suma de 1000 de lei şi 200 de euro unei persoane care se pretindea a fi ziarist pentru ca acesta să nu publice articole defăimătoare la adresa sa. Persoana căreia i-ar fi dat banii primarul din Beliș deține un blog, însă nu face parte din nicio organizație profesională a jurnaliștilor.

Edilul a contestat cu apel hotărârea Tribunalului Cluj , însă instanța de apel a respins acțiunea. „În temeiul art. 421 pct. 1 lit. b din Codul de procedură penală respinge ca nefondat apelul declarat de către inculpatul M.V. – împotriva sentinţei penale nr. 114 din 9 aprilie 2020 a Tribunalului Cluj”, a transmis Curtea de Apel Cluj.

Potrivit Legii privind statutul aleşilor locali, calitatea de primar încetează, de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului în cazul condamnării, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate. Conform legii, calitatea de primar încetează înainte de expirarea duratei normale a mandatului dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii: să existe o condamnare; hotărârea judecătorească prin care a fost pronunţată să fie definitivă; pedeapsa să conste în privarea de libertate (închisoare).
Viorel Matiș, care a fost candidatul Partidului Social Democrat, se afla la al doilea mandat de primar al comunei Beliș. El a câștigat alegerile din 27 septembrie a.c. cu 398 de voturi, fiind urmat de candidatul PNL, actorul Claudiu Bleonț, care a obținut 154 de voturi.

După câștigarea alegerilor, Viorel Matiș, a fost validat în funcția de primar al comunei Beliș printr-o sentință pronunțată, joi, 15 octombrie de Judecătoria Huedin. Totodată, în 29 octombrie, Viorel Matiș, a fost învestit în funcţie, în cadrul unei ceremonii la care a luat parte subprefectul Bela Budăi.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut