Vestea bună adusă de la UE de Daniel Buda: Fermele mici și tradiționale nu vor mai fi supuse controalelor

Fermele mici și tradiționale de sub 10 hectare nu vor mai fi supuse controalelor și nu vor putea fi sancționate pentru nerespectarea cerințelor de condiționalitate. Și asta ca urmare a pachetului de modificări menit să flexibilizeze și să actualizeze implementarea Politicii Agricole Comune (PAC), adoptat de miniștrii europeni ai Agriculturii.

Pachetul de modificări propus de Comisia Europeană vizează standardele de bune condiții agricole și de mediu (GAEC), acordarea de derogări și posibilitatea statelor membre de a modifica Planul Național Strategic de două ori pe an, în funcție de nevoile agricultorilor.

Pe lângă noile flexibilități propuse pentru GAEC 1 (întreținerea pajiștilor permanente), GAEC 6 (acoperirea solului în perioadele sensibile), GAEC 7 (rotația culturilor), GAEC 8 (teren în pârloagă sau elemente neproductive), statele membre vor putea acum să acorde derogări temporare și specifice de la anumite cerințe de condiționalitate în cazul unor condiții climatice neprevăzute care împiedică fermierii să le respecte.

Revizuirea va scuti toate fermele mici și tradiționale de sub 10 hectare de controale și sancțiuni privind respectarea cerințelor de condiționalitate, un succes pentru România, unde 90% din ferme au sub 5 hectare. „Noi am decis în Comisia de agricultură și dezvoltare a Parlamentului European să utilizăm procedura de urgență pentru această propunere pentru a o adopta în plenul din 22-25 aprilie 2024. Mă aștept ca noile reglementări să intre în vigoare până la sfârșitul acestei primăveri, pentru a acorda rapid sprijinul pe care l-au solicitat fermierii în stradă, dar și pentru a demonstra angajamentul celor trei instituții de la Bruxelles de a veni imediat cu soluții la nevoile agricultorilor europeni”, a transmis Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut