Veste bună pentru studenții clujeni

Studenții din centrul universitar Cluj-Napoca vor plăti începând cu 1 noiembrie mai puțin pentru abonamentul la transportul în comun. Măsura a fost luată după ce au apărut dificultăți la decontarea abonamentelor de către universități motivat de faptul ca nu au existat fonduri suficiente alocate cu titlu de subvenție de la bugetul de stat.

Începând cu anul universitar 2023-2024, s-a stabilit că universitățile trebuie să le deconteze studenților 90% din valoarea abonamentului din fonduri de la bugetul de stat, iar Municipiul Cluj-Napoca sa suporte diferența de 10%. În acest context, au apărut probleme cu decontare, ceea ce a dus la scăderea umărului de abonamente eliberate studenților și la o creștere a numărului de mașini pe raza municipiului. Pentru a-i încuraja din nou pe studenți să aleagă transportul în comun, în cadrul ședinței de consiliu local de marți a fost adoptată o hotărâre conform căreia prețul abonamentului lunar pentru studenți, cu 120 de călătorii, pe raza municipiului Cluj-Napoca, scade de la 95 de lei la 55 de lei.

„Știm faptul că studenții ajung să aducă circa 20.000 de mașini în fiecare an în Cluj. Avem nevoie de mai puțină poluare și de mai puține mașini. Pentru asta, încurajăm utilizarea mijloacelor de transport în comun inclusiv prin această modalitate atractivă a prețului la un abonament”, a declarat Emil Boc în ședința Consiliului Local Cluj-Napoca de marți.

Mai mult, odată cu această hotărâre se simplifică procedura de obținere a abonamentului.

„Astăzi, studentul trebuie să meargă să își cumpere abonamentul cu 95 de lei, să meargă la universitate să îi deconteze banii, universitatea cere 10% cât e contribuția noastră, a consiliului local și studentul trebuie să facă asta în fiecare lună. Stat la coadă, nervi, timp pierdut. De ce? Dacă se va încheia o convenție, pentru că noi am redus acest preț la o sumă care este extrem de accesibilă, studentul va trebui doar să își încarce cele 120 de călătorii pe card și nu mai trebuie să meargă nicăieri, pentru că totul se rezolvă între Compania de Transport Public, universitate și primărie. Ei sunt actorii care intervin și studentul nu mai trebuie să facă această corvoadă pe care o face astăzi”, a mai părecizat primarul Emil Boc.

Viceprimarul Dan Tarcea a explicat că odată cu această măsură numărul abonamentelor pentru studenți va crește cu 20.000 lunar.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut