Vasile Dîncu: „Armata Română este din ce în ce mai importantă și pentru societate”

Generalul maior Dorin Blaiu a predat, joi, comanda Diviziei 4 Infanterie „Gemina” în cadrul unui ceremonial ce a avut loc la sediul marii unități cu sediul la Cluj-Napoca.

Evenimentul a avut loc în prezenţa ministrului Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a șefului Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu și a șefului Statului Major al Forțelor Terestre, general-maior Iulian Berdilă. Schimbarea comenzii Diviziei 4 Infanterie „Gemina” vine ca urmare a trecerii în rezervă a generalului maior Dorin Blaiu la limită de vârstă.

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu a ținut să precizeze în discursul susținut în cadrul ceremoniei că Armata Română este din ce în ce mai importantă și pentru societate iar eroii ei, generalii, au respectul comunității lor. „Este un eveniment deosebit care emoționează, nu doar pe mine, ci întreaga asistență. În armată chiar dacă ești civil nu ai voie să te emoționezi. Armata Română este din ce în ce mai importantă și pentru societate și că eroii ei, generalii, au respectul comunității lor.

Acesta este lucru cel mai important, să fii iubit înăuntru ca și comandat și respectat în afară. Este definiția cea mai bună a unei cariere militare de succes. Am doar cuvinte de mulțumire și respect pentru personalul Diviziei 4 infanterie „Gemina” și modul în care conducerea a abordat cu stoicism și respect toate aceste îndatoriri legate de crizele cu care ne confruntăm.

Cu ocazia fiecărei interacțiuni cu oamenii acestei unități militare am sentimentul că devotamentul și dragostea de țară nu sunt simple cuvinte, Vă felicit pentru acestă reușită”, a transmis Dîncu.
Ministrul Apărării a spus că experiența generalului maior Dorin Blaiu nu poate fi cuantificată numeric, precizând că prin ceea ce a făcut ca veteran al teatrelor de operații militare a arătat armatelor lumii că suntem pregătiți și că „că nu suntem o națiune mică așa cum cred unii”.

„Am văzut câteva date legate de activitatea domnului Dorin Blaiu. Sigur că era o statistică dar mulțimea medaliilor nu pot să conțină în sine decât o parte din ceea ce înseamnă sentimentul de datorie, înaltul instinct moral pe care domnul Blaiu l-a avu în activitate. Sunt bucuros ca în această perioadă să omagiez ceea ce face Armata Română, care demonstrează că este în avangarda societății în ceea ce privește modernizarea și pregătirea pentru viitoarele crize, pentru viitoarea perioadă care se vede a nu fi foarte simplă în lume. Domnul Blaiu, veteran al teatrelor de operații, un român care a arătat armatelor lumii că suntem pregătiți, că nu suntem o națiune mică așa cum cred unii și că prin devotamentul oamenilor și înzestrarea pe care sper să o avem în viitor vom fi unul printre cei mai importanți furnizori de securitate din zonă. Vi se datorează în mare măsură și dumneavoastră prin contribuția personală. Despre operațiunile pe care le-ați condus alături de alți comandanți am avut la reuniunile NATO doar cuvinte de apreciere și respect. Sunteți un comandat veritabil și un exemplu pentru generațiile care vin”, a spus Dîncu.
În cadrul ceremoniei militare, ministrul Vasile Dâncu a înmânat comanda Diviziei 4 Infanterie „Gemina” generalului de brigadă Nicolae Tonu, locțiitor al comandantului marii unități cu sediul la Cluj-Napoca.

Ministrul a ținut să-i transmită generalului de brigadă Nicolae Tonu că misiunea care i-a fost încredințată nu este una ușoară, precizând că este convins că prin cariera și ceea ce a făcut până acum în Armata Română va avea motivația, profesionalismul și emoția necesară pentru a continua angajamentele asumate prin preluare drapelului unității.

„Suntem siguri că unitatea noastră de elită va merge mai departe cu aceeași dedicație, cu același profil de unitate de elită a Armatei României”, a subliniat ministrul.

La rândul său, șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu a arătat că în cei aproape 40 de ani de carieră militară, Dorin Blaiu a construit caractere și structuri. El a precizat că generalul maior Blaiu își încheie cariera în momentul în care legea spune că trebuie să încheie cariera. Generalul Daniel Petrescu a afirmat că a lucrat împreună cu Dorin Blaiu în mai multe misiuni.

„În 2005 era primul contact profesional în misiunea Antica Babilonia. Domnul general încheia aproape șapte luni de misiune iar eu aveam onoarea să mă disloc împreună cu Batalionul 2 Infanterie Călugăreni și să preluăm misiunea de la Batalionul 812 Șoimii Carpaților. Am preluat o situație foarte bună care ne-a permis să ne executăm misiunile, să nu avem pierderi și să fim apreciați de colegii de coaliție.

Am avut ocazia să lucrez cu domnul Blaiu și în Afganistan, la comanda Task Force Zabul și în ultima perioadă la comanda Diviziei 4 Infanterie, într-o perioadă de pandemie. Am depășit cu bine această perioadă.
În toate aceste funcții domnul general a depus tot efortul, a construit caractere și a construit structuri. Sunt convins că după 40 de ani de carieră se pot spune lucruri foarte bune, se pot spune lucruri bune și se pot face reproșuri. Avem datoria să ne onorăm camarazii, avem datoria să ne onorăm comandanții, avem datoria să onorăm pe fiecare dintre noi pentru activitatea îndeplinită pentru că în acest fel ne onorăm pe noi înșine. Suntem în momentul în care depășim momentul pandemic când în apropierea granițelor noastre are loc un conflict. Vedeți așteptările populației de la Armata Română. Vă rog să dați dovadă de același efort, de același profesionalism, pentru că societatea se bazează pe noi”, a spus generalul Daniel Petrescu.

Generalul maior Dorin Blaiu a afirmat că Armata Română i-a oferit cele mai mari bucurii și împliniri, atât în cadrul structurilor în care a lucrat pe teritoriul național, dar și în teatrele de operații din Irak și Afganistan.

„Mi-a dat la fel de mult cum am dat și eu, adică totul. Mi-am dorit foarte multe pentru structurile în care am lucrat, pentru camarazii cu care am lucrat pentru Armata României. Mă despart cu greu de uniforma militară, de camarazi”, a spus fostul comandant al Divizie 4 Infanterie „Gemina”.

Noul comandant generalul de brigadă Nicolae Tonu a fost decorat, de trei dintre preşedinţii României, cu Ordinul Virtutea Militară, în grad de Cavaler, Ofiţer, respectiv Comandor. A fost comandant al Batalionului 265 Poliţiei Militară, respectiv al Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt”. Recunoscut ca un specialist al operaţiilor militare şi iniţiator de concepţie doctrinară, generalului de brigadă Nicolae Tonu i-au mai fost conferite şi alte numeroase distincţii militare, printre care se numără Emblema de Onoare a Forţelor Terestre, Emblema de merit „Acţiuni umanitare”, precum şi Emblema de Onoare a Armatei României.

Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut