Varujan Vosganian: Atitudinea ALDE este un avertisment pentru Iohannis

Deputatul Varujan Vosganian, vicepreşedinte al ALDE, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj, că decizia formaţiunii sale de a nu participa la consultările de la Cotroceni reprezintă un avertisment pentru preşedintele Klaus Iohannis.

„ALDE este ferm, ALDE nu merge la consultările de la Cotroceni. Pentru ALDE, instituţia prezidenţială este o instituţie demnă de respect şi oricând ALDE îşi va aloca întreaga vocaţie către restabilirea demnităţii acestei instituţii. Ca dovadă că o respectăm este că îi pregătim un candidat pe măsura respectului pe care i-l purtăm. (…) În opinia noastră, Klaus Iohannis nu este demn de această funcţie. Klaus Iohannis nu a semnat numirile miniştrilor până nu a fost pus cu spatele la zid de Constituţie, lăsându-ne în debutul european fără miniştri în zone importante şi lăsând dezbaterile bugetare fără interlocutori în zone importante precum Transporturile sau Dezvolatrea Regională. Klaus Iohannis nu a numit şeful Statului Major, nu a numit numeroşi ambasadori.

Klaus Iohannis a tergiversat legislaţia bugetară, are o atitudine antiguvernamentală şi antiparlamentară făţişă. De aceea, atitudinea pe care o avem este un avertisment clar şi este determinarea noastră de a nu tolera”, a spus Vosganian în conferinţa de presă susţinută alături de preşedintele ALDE Cluj, Steluţa Cătăniciu, senatorul Marius Nicoară şi preşedintele ALDE Cluj-Napoca, Radu Silaghi-Dumitrescu. Vicepreşedintele ALDE a mai spus că temele propuse de Iohannis pentru Justiţie nu ţin de acest domeniu. „Tematica supusă Justiţiei nu ţine de Justiţie. Amnistia şi graţierea este o decizie politică, ea vine după ce Justiţia şi-a făcut datoria. Nu este o chestiune de Justiţie ci este o chestiune de politică şi de aceea amnistia şi graţierea se dau prin decret prezidenţial iar mai nou prin ordonanţă de urgenţă. Nu ţine inerent de actul de justiţie. Mai mult, întrebarea lasă sentimentul că suntem mai îngăduitori cu violatorii, tâlharii şi cu bătăile decât cu corupţia. Or, atunci ar trebui să facem cinci referendumuri. Deci modul în care este pus acest subiect arată că preşedintele nu s-a gândit îndeajuns. Românii mai trebuie să ştie că tema este falsă. Eu am cercetat acest aspect şi începând cu 1954 s-au dat multe decrete pentru amnistie şi graţiere, care ulterior, după 1990 s-au transformat în ordonanţe şi legi. Toate, absolut toate au inclus printre faptele care nu se graţiază luarea de mită, darea de mită şi traficul de influenţă. Aşadar, în tradiţia juridică românească faptele de corupţie au fost exceptate de la amnistie şi graţiere. Varujan Vosganian a mai spus că „ALDE nu se regăseşte în această atmosferă plină de ameninţări, plină de promiscuităţi” din politica românească.

C.P.

Articole din aceeasi categorie