Va fi sau nu va fi rotativă la guvernare?

Mult discutata rocadă de la guvernare s-ar putea produce, totuși, în weekend, în cazul în care, între timp, cadrele didactice vor renunța la proteste. În caz contrar, va fi din nou amânată. Până una-alta, discuțiile pe marginea acestui subiect continuă.

Astfel, dacă greva se încheie, premierul Nicolae Ciucă îşi va depune mandatul, ceea ce ar însemna și demisia întregului Guvern, urmând să se declanşeze procedurile pentru numirea unui nou Guvern și preluarea funcției de premier de către liderul social democrat, Marcel Ciolacu.

Liderul Forța Dreptei Cluj, senatorul Adrian Oros, consideră că, în acest moment, românii sunt prea puțin interesați de acest subiect al rocadei premierilor. Altele sunt prioritățile țării, atrage el atenția.

„La această oră, la modul în care stau lucrurile, acum, în România, cred că pe prea puțini români îi interesează dacă se va face rotativa guvernamentală. De peste un an de zile, de când au promis (n.red- guvernanții) că au nevoie de această mare și largă majoritate, ca să fie liniște, să poată rezolva problemele țării, ei, practic, nu au ratat nicio criză. Fiecare criză care a trecut peste România a făcut prăpăd, nu au reușit să rezolve nimic nici în sănătate, nici în educație, se pare că în următoarele zile și polițiștii vor porni o grevă. Practic, România și românii au fost abandonați, dar se discută de un an de zile despre destinul politic al domnului Ciucă, despre destinul politic al domnului Grindeanu, despre ce va face domnul Ciolacu dacă va fi premier sau dacă nu va fi premier, ce va face domnul Bode, și nimic despre problemele reale. De aceea cred că după aproape câteva luni de „uite rotativa, nu e rotativa”, pe români chiar nu îi mai interesează așa ceva. Am văzut acum patru ore o știre, pe surse, cum că s-ar amâna această rotativă, deși ieri, ambii lideri ai coaliției spuneau că se va face în acest weekend. Pe surse am văzut, se pare rotativa se va amâna iar, până când vor fi convinși toți liderii sindicali din învățământ și sănătate de acel memorandum în care vor fi trecute niște promisiuni. Se pare că nu doresc să dea ordonanță de urgență sau o lege care să aibă caracter de urgență, cum s-a făcut și în alte dăți și că se va trece un memorandum unde toate promisiunile și cerințele sindicatelor să fie trecute, ca în următorii ani să fie îndeplinite. Am văzut unii lideri sindicali care au spus că nu au încredere în așa ceva.

Cred că foarte mulți dintre liderii sindicali nu vor accepta acest lucru. Pe de o parte rămâne presiunea părinților și a copiilor care suferă, mai ales cei de clasa a VIII-a și a XII-a și pe de altă parte, presiunea pentru profesori, mulți fiind condiționați și de salariile pe care în aceste zile le pierd. Probabil, cândva se va face și această rotativă”, a spus Adrian Oros.

Vă reamintim, rocada guvernamentală ar fi trebuit să aibă loc la sfârșitul lunii mai, însă greva din educație a amânat planurile politicienilor. „Am avut discuţii până aseară târziu, ne-am revăzut în această dimineaţă (n.red- la finalul lunii mai) şi am convenit ca până la soluţionarea acestor probleme să nu-mi depun mandatul şi să-mi asum în continuare responsabilitatea funcţiei de premier. În felul acesta, sper să fie create condiţiile astfel încât într-o perioadă de timp cât mai scurtă să putem să punem în aplicare planul de rocadă la nivelul coaliţiei”, a anunţat, atunci, Ciucă, într-o declaraţie susţinută alături de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, şi liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Amânarea rotativei în contextul situației de criza din educație este un minim gest de responsabilitate, au atras, pe de altă parte, atenția unii reprezentanți ai opoziției, în timp ce alții i-au acuzat pe cei de la putere că se folosesc de greva cadrelor didactice pentru a face jocuri politice.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut