UTCN preia președinția Consiliului Rectorilor Universității Europene de Tehnologie EUt+ 

Rectorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN), prof. dr. ing. Vasile Țopa, a preluat președinția rotativă a Consiliului Rectorilor Universității Europene de Tehnologie (EUt+), joia trecută, în cadrul întâlnirii rectorilor care a avut loc la Universitatea de Tehnologie din Troyes, Franța. 

„Acest moment marchează consolidarea rolului asumat de universitate în cadrul alianței EUt+ (intitulată EUt Accelerate) și coordonarea pachetului de lucru privind cercetarea și educația orientată spre cercetare.”, transmit reprezentanții UTCN. Potrivit acelorași surse, în următoarele șase luni, sub președinția domnului rector, prof.dr.ing. Vasile Țopa, Consiliul Rectorilor EUt+ își va concentra eforturile având în vedere mai multe priorități. Astfel, în domeniul educației, principalele acțiuni vor viza: continuarea armonizării și fuziunii curriculumurilor existente pentru a dezvolta noi clustere (în prezent doisprezece), ca instrument pentru accelerarea convergenței și realizarea unei diplome europene comune, cu un regulament academic unic. Acest lucru va permite studenților să se deplaseze liber între campusurile EUt+. Clusterele au jucat un rol semnificativ în avansarea obiectivului de convergență, prin dezvoltarea hărților de mobilitate și a unei liste de module oferite de fiecare instituție membră, recunoscute automat de ceilalți membri. De asemenea, tot în ceea ce privește educația, se urmărește crearea unui curriculum complet nou în cadrul pachetului de lucru 4: școală de studii tehnologice, inginerie și design. 

Totodată, reprezentanții UTCN anunță că în domeniul cercetării și inovării, principalele acțiuni vor viza: dezvoltarea unei strategii comune de cercetare și a unei foi de parcurs aliniate cu politicile și prioritățile UE, precum și cu cerințele locale, și consolidarea institutelor de cercetare EUt+ (ERI) existente, cum ar fi Laboratorul European pentru Cultură și Tehnologie (ECT Lab+), care a obținut deja o finanțare totală de peste 1,3 milioane de euro, și sprijinirea înființării unor institute noi, precum Sustainability Lab, EUTINN (în domeniul nanotehnologiilor) și Data Science Institute, care se află deja într-un stadiu avansat de dezvoltare, în domenii cu potențial sau de interes ridicat. Tot în domeniul cercetării, se are în vedere sprijinirea înființării Biroului de Cercetare EUt+ (ERO) și supravegherea procesului de dezvoltare a Școlii de Cercetare pentru Absolvenți EUt+ (EGRS), care va integra structurile existente din universitățile membre și va facilita, printre altele, cotutela de doctorat, includerea doctoranzilor în programul de mobilitate Erasmus, formarea cu și pentru ERI, precum și dezvoltarea și sprijinirea programelor de masterat de cercetare. 

Echitate și diversitate 

În cadrul EUt+, angajamentul pentru echitate, diversitate și incluziune rămâne ferm, axându-se pe implementarea planurilor ce promovează egalitatea de gen și intersecțională, mai transmit reprezentanții UTCN. Principiile fundamentale pentru acces și extinderea participării sunt respectate cu rigurozitate: prioritatea acordată diversității, asigurarea egalității de șanse la acces, adoptarea și multiplicarea practicilor exemplare, implicarea tuturor membrilor în extinderea participării și încurajarea colaborării cu organizații partenere care împărtășesc valorile EUt+ pentru creșterea participării.

Rectorul UTCN, prof.dr.ing. Vasile Țopa, susține viziunea EUt+ privind o universitate europeană deschisă, incluzivă și orientată către excelență, fiind ferm convins că alianța EUt poate exercita un rol de lider în modelarea viitorului învățământului superior în Europa: „Este o onoare să preiau această responsabilitate. Mă angajez să lucrez alături de colegii mei pentru a atinge obiectivele ambițioase ale Alianței. Prin eforturile noastre comune, vom construi o universitate de prestigiu, care va fi un simbol al inovației și excelenței pentru întreaga Europă.”, spune rectorul UTCN, prof.dr.ing. Vasile Țopa.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut