USR va face opoziție PNL și PSD, „pe bune”

Președintele USR, Cătălin Drulă, ales recent în această funcție și validat în weekend, are planuri mari pentru Uniune. Să dea premierul României după alegerile din 2024 și să facă o opoziție „pe bune” PNL și PSD. Rămâne de văzut cu cine, pentru că AUR și Forța Dreptei au alte discursuri. Cât despre o eventuală colaborare cu noul REPER, aceasta ar fi total nepotrivită, pentru că nu ar avea credibilitate.

Sergiu Mișcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj, arată ce variante are USR de a face opoziție.

„USR va încerca să facă opoziție în primul rând prin forțele proprii, pentru că dacă nu reușește să se mențină în postura actuală care este totuși de prim partid al opoziției prin numărul de parlamnetari, încă, atunci va avea probleme în ce privește reprezentarea forțelor care nu se regăsesc în actuala coaliție de guvernare.

Acum, ce înseamnă a face opoziție… aici sunt foarte multe aspecte de discutat. Poți să faci opoziție încercând să creezi un program alternativ de guvernare producând proiecte de lege, diverse programe, proiecte de reformă, opoziție pozitivă, să spunem, știind că rezonabil nu ai nicio șansă în configurația actuală a Parlamentului să reușești să influențezi politica publică. Acest tip de opoziție rezonabilă, dacă o putem numi așa este sortită eșecului. Așteptarea va fi în 2024, ca o forță puternică decisă, nemiloasă din punct de vedere al modului în care tratează actuala coaliție de guvernare, chiar dacă ea se va rupe, să preia prim- planul și să fie cea care atacă guvernul în funcție. Deci se așteaptă de la aceasta o atitudine mult mai agresivă. A face opoziție într-o manieră agresivă, așa cum încearcă domnul Drulă acum să facă, este o variantă posibilă, însă în configurația actuală este foarte dificil de asemenea, pentru că avem de cealalată parte a opoziției, AUR care a mers de la bun început pe agresivitate și pe acțiuni vădite de provocare și iar USR nu se poate regăsi în acest tip de mesaj politic. Este foarte dificil să discute cu alte fragmete de opoziție și ne gândim aici la Forța Dreptei, de exemplu. Apoi, ușile conlucrării cu REPER care tocmai s-a rupt din USR, par să fie închise și oricum nu ar mai avea mare credibilitate o nouă alianță (n.red între USR și REPER- alcătuit din ex-PLUS iști)”, a explicat Sergiu Mișcoiu.

El mai arată că dușmanul ideologic și electoral al USR, acum, în mod evident este PNL, care pierde teren exact în zonele în care USR ar putea să câștige teren. În opinia sa, PNL și- a pierdut susținerea în rândul electoratului dinamic, tânăr, urban și a devenit într-un fel sau altul o anexă mai mică, o copie mai mică a Partidului Social Democrat. mergând pe aceleași tipuri de racolări de primari, aceeași logică a împământenirii teritoriale în zone largi mai degrabă mic-urbane și rurale.

Sergiu Mișcoiu mai subliniază că strategia lui Cătălin Drulă de a ataca PNL chiar acolo unde PNL spune că are cel mai mare succes, adică la Cluj, este o strategie care are o anumită logică politică.

Drulă, hotărât să facă opoziție

USR va livra opoziţie pe bune, spre frica PNL şi PSD – a declarat Cătălin Drulă, sâmbătă, după ce a fost validat ca preşedinte al partidului în cadrul unui congres online al formaţiunii.

„Am încheiat Congresul USR care a validat alegerile de preşedinte, ce tocmai s-au încheiat. Cu acest ultim pas procedural, sunt oficial preşedintele USR cu mandat deplin. Este un mandat pe care l-am cerut colegilor mei pentru unitate, pentru stabilitate şi pentru coerenţă, pentru eficienţă şi asta voi livra. Spre frica PNL şi PSD, USR va livra opoziţie pe bune. De ce facem asta, pentru că PSD şi PNL rup România în două. Sunt milioane de familii care muncesc onest, care respectă regulile, care încearcă să construiască un viitor pentru ei şi pentru copiii lor şi aceasta este o Românie care suferă profund şi nu se întrevede sfârşitul acestei suferinţe”, a spus Cătălin Drulă.
Nu în ultimul rând, el a acuzat PSD şi PNL că duc România către faliment.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut