USR s-a jucat „de-a guvernarea”

În timp ce politicienii continuă jocurile de culise și fac calcule în favoarea lor, criza continuă, pe spatele nostru.

Premierul desemnat, Dacian Cioloș, și miniștrii propuși de el s-au jucat puțin „de-a guvernarea”. Au cerut votul parlamentarilor, însă, așa cum era de așteptat au reușit să strângă doar 88 de voturi din 234 necesare. Ce urmează acum? Noi convocări ale partidelor, noi întâlniri, noi discuții., și puține soluții, în dulcele stil clasic românesc.

Sergiu Mișcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj, atrage atenția că deși votul împotriva investirii Guvernului Cioloș era mai mult decât previzibil, liderul USR nu putea face altceva decât să încerce formarea unui guvern.

“Ar fi putut alege și mai chibzuit compoziția acestei echipe de sacrificiu, tocmai pentru a demonstra celorlalte partide și electoratului că formațiunea sa adună cele mai competente personalități din domeniile lor.

Ceea ce va urma după această prelungire inutilă a crizei este desemnarea unui nou premier. Dacă președintele Iohannis merge până în pânzele albe cu Florin Cîțu, este de așteptat ca acesta să nu obțină învestitura, criza socială și sanitară să se adâncească, Președintele fiind oricum obligat ulterior să numească fie un alt lider PNL, fie, mai probabil, un tehnocrat (posibil din domeniul medical), care să conducă un guvern de uniune națională”, a afirmat Sergiu Mișcoiu.

El mai arată că toate acestea se vor întâmpla deși este urgent să fie format un guvern politic și cu puteri depline al unei coaliții largi (PNL-USR-UDMR, PSD-USR-UDMR sau PNL-PSD+/-UDMR) care să permită luarea unor măsuri menite să împiedice prăbușirea țării, asigurând stabilitatea politică indispensabilă pe termen mediu, într-un moment deosebit de grav pentru România.

Unii parlamentari clujeni merg mai departe și vorbesc chiar de o demitere sau suspendare a președintelui Klaus Iohannis.

Desemnarea ca prim-ministru a lui Dacian Cioloș a fost o mare pierdere de vreme, un exercițiu de imagine. Fiecare dintre cei implicați în actul guvernării joacă un teatru prost și trist.  Asta în timp ce se fac declarații sforăitoare despre cât le pasă acestor personaje învechite în răutăți, de oameni, de sănătatea și de bunăstarea lor.

Am votat împotriva acestei propuneri de guvern datorită programului cu care a venit, de o orientare totalitară, de tip neo-marxist, dar și datorită faptelor trecute, care în majoritatea lor, nu-i recomandă. Am participat activ la audierile de miniștrii propuși. Am pus întrebările pe care poporul le-ar pune, iar răspunsurile ne-au determinat să votăm împotrivă.

Cel care a refuzat să facă o propunere de guvern valabil și viabil, președintele Iohannis, ar trebui să răspundă pentru că a provocat deliberat acest pas neconstituțional. Ar trebui demis. Deocamdată suntem singurii care susținem un asemenea demers”, a declarat deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa.

Președintele Iohannis, suspendat

Și liderul PSD, Marcel Ciolacu, consideră că preşedintele Klaus Iohannis ar trebui suspendat din funcţie.

În replică la un comentariu privind ideile vehiculate conform cărora ar fi „ghidonat” din afara partidului şi ar fi „la mâna preşedintelui”, Marcel Ciolacu a declarat, la Prima Tv, că nu vede cu ce l-ar putea avea acesta la mână şi că, în opinia sa, Iohannis ar trebui suspendat din funcţie.

„În primul rând, nu văd cu ce să mă aibă la mână, e prima conspiraţie din seara asta, Iohannis m-a rugat să-l dau pe Cîţu jos, dacă mă ghidonează. Părerea mea e că ar trebui suspendat preşedintele. Nu ne-ar trebui totuşi un guvern? Eu nu sunt un om care gândesc în extreme, eu de felul meu sunt un om mai liniştit şi iau deciziile în interiorul partidului. Dacă ne uităm la scorurile electorale, înseamnă că lucrurile funcţionează în PSD. La ultimele două alegeri pe care le-am câştigat, atât locale, cât şi parlamentare”, a spus Marcel Ciolacu.

Liderul PSD a reafirmat că social-democraţii susţin organizarea unor alegeri anticipate parlamentare şi a menţionat în cazul în care acestea s-ar desfăşura, listele de candidaţi ai partidului ar rămâne nemodificate.

„Noi avem o decizie clară. În acest moment am mers pe această variantă (alegeri anticipate – n.r) pentru că nu vedem cum s-ar putea recreiona. Listele rămân nemodificate. Am schimbat 75% din listele parlamentare, cred că e suficient”, a precizat Marcel Ciolacu.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut