USR Cluj: ”Clujenii au multe îndoieli și îngrijorări legate de metrou și centura metropolitană”

USR Cluj a solicitat, vineri, înființarea unui Consiliu Consultativ, a cărui principală menire să fie monitorizarea punerii în practică a marilor proiecte de infrastructură demarate la nivelul municipiului Cluj-Napoca, mai concret metroul și centura metropolitană. Propunerea celor din USR vine după a amplă dezbatere organizată joi seara pe seama celor două proiect mamut, la care au participat specialiști și reprezentanți ai societății civile.

Deputatul USR de Cluj, Viorel Băltărețu: „Vrem să forțăm o transparentizare a problemelor care pot să apară în derularea proiectelor și, nu în ultimul rând, informarea corectă a cetățenilor.

Clujul va fi într-un șantier în următorii patru ani cel puțin și e foarte important să ne pregătim cât mai bine în acest sens. Acesta a fost și scopul dezbaterii de joi seara, cu specialiști, cu ingineri, reprezentanți ai societății civile.

Aș vrea să fie extrem de clar: USR Cluj susține toate aceste proiecte și susține dezvoltarea Clujului. E clar că Clujul, în momentul de față, cum se sufocă. Se sufocă de trafic, de prețuri. Și treaba asta vine, poate, și din faptul că Clujul a rămas în urmă din perspectiva dezvoltării infrastructurii, a administrației și a deschiderii acesteia, sau a eforturilor pe care trebuia să le facă în acest sens. Vrem să suținem aceste proiecte cât mai bine, dar și să ne asigurăm că au și bani, că au specialiști, că au companii care și pot să le facă, dar în același timp trebuie să ne gândim că va fi un mare deranj aici în Cluj, și acesta trebuie să vedem cum putem să-l minimizăm.”

Cosma Horațiu, fost secretar de stat în ministerul Transporturilor: ”Dezbaterea a venit ca o nevoie pe care o resimt clujenii de foarte mult timp. Avem o problemă majoră de mobilitate pe această axă est-vest, Gilău – Florești – Cluj – Apahida – Jucu, și o problemă care se acutizează an de an și pe care o vedem în trafic în fiecare zi. În ultima perioadă am văzut că proiectele nu merg așa cum ne-am dori. Avem impresia că la nivelul primăriei clujene, dar și la București, nu se conștientizează cu adevărat ce înseamnă aceste proiecte majore, ce înseamnă pentru oraș și pentru cetățeni, cum vor impacta toate aceste șantiere centrul Clujului, zonele de cartiere. De aceea, vrem să tragem un semnal de alarmă, inclusiv pentru primărie, că e nevoie de astfel de dezbateri, de discuții, și, în final, de o echipă de proiect, de specialiști, fiindcă doar așa se duc la capăt proiecte majore de infrastructură, când oameni pasionați, cu experiență, se implică și pun umărul la dezvoltarea lor.”

Alexandra Oană, consilier local: ”Doresc să aduc în atenție perspectiva cetățenilor pe problemele ridicate de noi, pentru că nu doar specialiștii observă că proiectele nu merg așa cum trebuie, ci și cetățenii au foarte multe îndoieli și temeri legate de aceste proiecte majore. Traficul este problema care-i doare cel mai tare. Nu există, practic, clujean care să nu se plângă de aglomerație și de timpul pierdut în trafic, de poluare. Însă, când deschidem subiectul metroului și al centurii metropolitane, care ar trebui în teorie să rezolve în parte aceste probleme, ei au mai degrabă temeri și îngrijorări vizavi de aceste proiecte mamut.”

Prima îngrijorare este legată de capacitatea primăriei de a gestiona aceste proiecte, care se și suprapun. O altă temere are legătură cu capacitatea primăriei de a asigura mobilitatea și sănătatea publică în oraș pe perioada șantierelor. A treia, dar nu cea din urmă mare îngrijorare vizavi de derularea acestor proiecte, e legată de predictibilitatea finanțărilor. E vorba de un contract de 2 miliarde de euro doar pentru metrou, iar fondurile certe în acest moment sunt doar cele 300 de milioane de euro prin PNRR, dar și acești bani nu vin oricum, ci sunt condiționați de niște jaloane tehnice și de niște reforme de ordin politic pe care România trebuie să le facă, dar lucrurile nu merg deloc foarte bine în această privință.”

Consiliu Consultativ ar urma să se afle sub coordonarea Primăriei, a primarului, iar toate deciziile vor trebui să fie luate pe baza studiilor de specialitate.

Sandu Mureșan

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut