USR acuză „incoerența” guvernanților

Deputatul Radu Molnar și senatorii Radu Mihail, Cristian Bordei, Virgil-Marius Bob și Ștefan Pălărie au vorbit, în cadrul unei conferințe de presă, despre domeniile care au fost promovate în activitatea lor în Parlament și temele abordate, și au criticat actuala guvernare pentru faptul că întârzie să aibă soluții coerente la criza anunțată.

Liderul senatorilor USR, Radu Mihail, a punctat câteva teme majore pentru români. și a subliniat mai întâi că propunerile făcute pentru legile siguranței naționale sunt o catastrofă pentru democrație, iar modul în care au fost puse pe tapet de această „coaliție socialistă cu epoleți” pune în pericol democrația în sine. „Am văzut toate încercările coaliției de a politiza toată sfera societății românești, ultimul exemplu major este cel care privește numirile de la CCR. De asemenea, noi am ieșit să propunem societății un set de măsuri concrete pentru a asigura controlul societății asupra serviciilor (n.red de informatii), și nu invers. Sunt măsuri simple pe care reprezentanții USR le-au pus într-un document. Suntem convinși că ar trebui să avem un sistem comparabil cu cel al democrațiilor avansate. Dacă acele legi sunt votate în Parlament, drumul nostru către un regim autoritar este larg deschis”, a declarat Radu Mihail. 

El a mai precizat că în ce privește activitatea în Parlament, USR s-a concentrat pe câteva domenii cheie, mai ales nivelul de trai ;i a precizat ca crizele succesive dau pretexte coaliției de guvernare să se scuze că îi lasă pe români să trăiască prost, iar inacțiunea guvernului este de blamat, ca și ignorarea soluțiilor simple și clare, cum ar fi și unele soluții propuse de USR. Potrivit senatorului, ca să trăim bine, trebuie să eliminăm pensiile speciale și trebuie să avem un control asupra avuției naționale. „ SIJ a fost reînființat, este inacceptabil ce se întâmplă în justiție, iar noi ne-am opus, pentru că este inacceptabil ce se întâmplă în justiție”, a mai spus parlamentarul.

Senatorul clujean Cristian Bordei a subliniat că criza economică se conturează, iar unii antreprenori trag deja semnale de alarmă. „Ceea ce noi nu vedem este strategia, concepția lor, a celor de la putere privind modul în care țara noastră trebuie să se pregătească și să reacționeze la această criză.

În zona energiei avem această criză a creșterii prețurilor energiei, guvernul a preferat să insiste pe această soluție cu plafonare, compensare ,sunt deja patru ordonențe de urgență care încearcă să tot aducă corecții la ceea ce nu funcționează și întrebarea este ce se va întâmpla după martie 2023, pentru că această metodă de a combate creșterea prețurilor prin plafonare e de fapt doar o amânare, nu se adresează cauzelor de bază, care parțial continuă. Ceea ce noi am propus și anume să se meargă pe de o parte pe acel pachet de măsuri propuse de Comisia Europeană, din care făcea parte reducerea TVA de exemplu, taxelor, nu a fost acceptat, reducerea TVA la combustibil nu a fost acceptată. S-a pus și problema accizei, dar ei (n.red coalitia) pretind că nu pot fi suspendate. Noi am insistat că orice se poate discuta cu Comisia Europeană, dar mai întâi trebuie să dorești asta. Toate datele arată că marele câștigător al cresterii prețurilor la energie e statul, și în speță, companiile de stat”, a spus Cristian Bordei. El a criticat și întârzierile la votul Legii offshore și a subliniat că propunerile pe care le-a avut USR șa aceasta nu au fost susținute. Totodată, parlamentarul a reproșat incoerență la actualii guvernanți, în contextul crizei economice de care se tot vorbește.

Deputatul Radu Molnar a reacționat la declarațiile primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, care zilele trecute spunea că fostul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă, a scos centura metroplitană cu ranga din PNRR, punctând problema traficului ce crește îm intensitate iar autoritățile locale ignoră anumite propuneri pentru a o rezolva. „Acum aflăm că una dintre propunerile care ar trebui să ridice din presiunea traficului și anume centura metropolitană, întârzierea ei e vina USR și a lui Cătălin Drulă. Mi se pare ireal să aud în spațiul public o asemenea minciună, pur și simplu, că nu o pot numi altfel. Poate că nu știe toată lumea, acest proiect al centurii metropolitane a fost preluat de către Primăria Cluj-Napoca, acum cinci ani, acum patru ani de zile a fost semnat contractul pentru studiul de fezabilitate, patru ani mai târziu încă acest studiu nu e gata și nu știu de ce.

Nu avem acordul de mediu la acest proiect încă, nu s-a pus problema exproprierilor. Emil Boc aruncă această problemă în cârca lui Cătălin Drulă și USR care au făcut tot posibilul să ducă acest proiect mai departe, inclusiv identificarea de finanțare pentru acest proiect, într-adevăr el nu a putut fi inclus în PNRR pentru că nu era gata studiul de fezabilitate, dar s-au găsit fonduri în programul operațional de transporturi. Deși avem perspectiva finanțării proiectului, el nu este eîncă dus la finalizare”, a declarat Radu Molnar.

A.M.C.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut