Unitatea Specială de Aviație Cluj-Napoca -13 ani de activitate în slujba comunității transilvănene

Unitatea Specială de Aviație Cluj-Napoca aniversează, la 1 mai, 13 ani de existență.

În acești 13 ani, personalul unității a executat peste 6.000 de ore de zbor, din care; misiuni ordonate în volum de 2.369:46 ore; zbor de instruire – 1.027:18 ore; misiuni SMURD și în punctele de operare aeromedicale – 3.066:21 ore.

Misiunile executate de piloții unității au constat în intervenții la stingerea incendiilor, în zonele afectate de inundații, transportul pacienților sau a unor organe umane prelevate în vederea transplantului, căutare-salvare a unor persoane dispărute în munți, antrenamentul cu echipajele de intervenție din cadrul instituțiilor MAI pentru extragerea persoanelor și bunurilor materiale din zonele greu accesibile.

Piloții au executat misiunile de zbor pe elicoptere de tip Mi-8 sau MI-17, cât și EC-135. Unitatea dispune de un elicopter MI-17, dotat cu două motoare care dezvoltă fiecare 2400 cai putere și zboară cu o viteză maximă de 250 km/h la un plafon maxim de 5500 metri.

Înființată la 1 mai 2008,  Unitatea Specială de Aviație Cluj-Napoca este o structură militară operativă subordonată nemijlocit Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne, specializată în executarea misiunilor de zbor în zona de responsabilitate, care cuprinde județele Cluj, Sălaj, Satu Mare, Maramureș, Bihor, Bistrița Năsăud, Alba, Mureș, Brașov, Sibiu, Covasna și Harghita. La ordinul inspectorului general al Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne, poate îndeplini misiuni de zbor pe întreg teritoriul național, precum și în străinătate, cu respectarea reglementărilor în vigoare.

În cei 13 ani de existență în spațiul aerian românesc, Unitatea Specială de Aviație Cluj-Napoca și-a îndeplinit misiunile în deplină securitate aeronautică, consolidându-și statutul de armă de elită, robustă și capabilă să execute toate misiunile operative, umanitare și de cooperare încredințate în sprijinul comunității, al autorităților publice și pentru asigurarea respectării normelor legale și de comportament în societate.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut