UNICEF în România: 830 de copii refugiați din Ucraina au fost înregistrați până acum în Primero

Un număr de 830 de copii refugiați din calea războiul din Ucraina, sosiți în România, au fost înregistrați deja în Primero, în prima săptămână de la lansare – informează UNICEF în România.

Primero este un software open-source care ajută lucrătorii sociali să identifice și să înregistreze copiii refugiați și să-i îndrume către servicii specializate, în funcție de nevoile acestora. Primero permite, de asemeni, identificarea timpurie a potențialelor situații de abuz, neglijare sau trafic și adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru asigurarea și protejarea drepturilor copilului. Utilizând Primero, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție poate identifica, înregistra și monitoriza rapid toți copiii care vin din Ucraina în România, care locuiesc temporar în țară ori se află doar în tranzit.

Echipa Primero din teren este formată până acum din 317 utilizatori instruiți, responsabili cu identificarea și înregistrarea copiilor. De asemeni – precizează UNICEF în România -, 47 de coordonatori județeni ajută la generarea rapoartelor la nivel de județ. Identificarea și înregistrarea se vor face numai pe baza consimțământului. După evaluarea inițială și stabilirea nivelului de risc, fiecare copil este îndrumat către instituțiile care pot oferi serviciile necesare, precum direcțiile generale de asistență socială și protecție a copilului, direcțiile pentru asistență socială, autoritățile din domeniul imigrației etc.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut