Ticăloșii pe internet: Site-urile suspecte de fraudă online cu donații pentru ucrainieni

Compania privată de securitate IT Eset a anunțat că a descoperit mai multe site-uri web suspecte care solicită bani sub pretextul unor scopuri caritabile, în special în contextul conflictului din Ucraina.

„Site-urile web în cauză fac afirmaţii foarte vagi cu privire la modul în care va fi utilizat „ajutorul”. De asemenea, ar trebui să fie evident – la o inspecţie mai atentă – că niciunul dintre ele nu reprezintă o organizaţie legitimă”, afrirmă reprezentanții Eset. Printre domeniile web respective, faţă de care utilizatorii trebuie să fie sceptici se numără help-for-ukraine.eu, tokenukraine.com, supportukraine.today, ukrainecharity.gives, ukrainesolidarity.org, ukraine-solidarity.com şi saveukraine.today.
Eset precizează că autorităţile naţionale şi locale derulează o serie de comunicări reale, alături de numeroase organizaţii non-profit, iar printre principalele organizaţii internaţionale verificate care oferă asistenţă de urgenţă în Ucraina se află: Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, Salvaţi Copiii, Medici fără Frontiere şi UNICEF. Reprezentanţii Eset recomandă consultarea platformei Charity Navigator pentru a căuta şi alte organizaţii caritabile verificate.
Recent, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) din România a avertizat în legătură cu o nouă tentativă de fraudă care se propagă în această perioadă pe e-mail şi foloseşte ca tematică situaţia Ucrainei. „Directoratul a fost notificat despre apariţia unei campanii de tip fraudă distribuită prin e-mail care este lansată de la adresa ukrarelief[@]unations[.]com. Domeniul unations.com apare în acest moment ca fiind de vânzare. Textul mesajului face apel la strângerea de fonduri pentru refugiaţii care fug din calea războiului din Ucraina prin Ukraine Crisis Relief Fund, iar metoda propusă de transmitere a banilor este un portofel de Bitcoin”, afirmă DNSC, care susține că informaţiile prezentate sunt false. „Există o iniţiativă online de strângere de fonduri cu această titulatură pe platforma GlobalGiving, dar nu are ca metodă de plată criptomoneda şi nici nu specifică drept dată de contact domeniul utilizat în transmiterea unor astfel de e-mail-uri.”, menţionează DNSC, care recomandă utilizatorilor să verifice mereu sursa mesajelor primite, înainte de a accesa link-uri sau fişiere ataşate.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut