Un obiectiv turistic important de la Turda va putea fi vizitat în curând. Are șanse să devină obiectiv UNESCO

Proiectul de restaurare și punere în valoare a Castrului Roman din Turda este în derulare, primarul Cristian Matei anunțând că până la finalul anului lucrările vor fi finalizate.

Odată cu realizarea investiției, Castrul Roman va deveni un obiectiv turistic important, care se va alătura Salinei Turda și celorlalte obiective importante ale orașului. Valoarea totală a proiectului este de 21.861.853,51 lei.

„În acest moment, sunt în plin proces de montare stâlpii de susținere pentru structura metalică din zona Therme. În paralel, se desfășoară lucrări de restaurare în zona Termelor și în zona Principia, aducând la viață vestigiile istorice.

Următorul pas va fi montarea grinzilor de susținere și, mai apoi, instalarea acoperișului deasupra Thermei. Ne străduim să respectăm termenul de finalizare a lucrărilor, stabilit pentru sfârșitul anului și suntem hotărâți să livrăm un rezultat cu adevărat remarcabil.

Această investiție reprezintă nu doar o restaurare istorică, ci și o atracție turistică deosebită pentru municipiul nostru. Astfel, Castrul Roman se alătură altor puncte importante din Turda, precum Salina Turda și Parcul de la Obeliscul lui Mihai Viteazul, în completarea ofertei noastre turistice”, a anunțat primarul Cristian Matei.

Proiectul este finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 5 – ”Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Prioritatea de investiţii 5.1 – ”Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural”.
Proiectul are ca obiective restaurarea, conservarea şi protejarea durabilă a vestigiilor arheologice ale Castrului legiunii V Macedonica de la Potaissa, municipiul Turda de astăzi, pentru a restitui obiectivul patrimoniului cultural universal. Totodată, se are în vedere valorificarea turistică a Castrului legiunii V Macedonica de la Potaissa pentru impulsionarea dezvoltării locale şi creşterea competitivităţii zonei. ‘’Grupul ţintă al proiectului este reprezentat de vizitatorii/turiştii români şi străini interesaţi de turismul istorico-cultural sau de sejururi turistice integrate’’, a anunţat Primăria Turda.

 

Castrul roman Potaissa al Legiunii a V-a Macedonica se numără printre cele 285 de componente din dosarul Limes propus pentru înscrierea în patrimoniul UNESCO. Este vorba de castre legionare și castre auxiliare cu așezări civile, castre de marș (temporare) și turnuri, propuse individual sau în grupuri care includ și alte elemente de fortificație – distribuite  de-a lungul a peste 1000 km, în 123 de unități administrativ-teritoriale, respectiv în 16 județe.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut