Un nou scandal pe legile justiției

După legile educației, și cele ale justiției fac valuri și stârnesc reacții în rândul opiniei publice și al opoziției. USR îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să nu le promulge în forma actuală şi consideră că decizia Curţii Constituţionale de respingere a sesizărilor Uniunii privind aceste legi, în lipsa unui aviz al Comisiei de la Veneţia, arată că „CCR a ajuns un simplu instrument politic”. De asemenea, AUR îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legile Justiţiei, „care încalcă principiul statului de drept”, şi să le retrimită în Parlament pentru reexaminare. Reprezentanții puterii și ai opoziției de la Cluj își argumenetează poziționarea față de aceste legi.

„Legile Justiției au nevoie de o dezbatere reală în Parlament, nu de votarea lor pe bandă rulantă cum s-a întâmplat. De ce? Pentru ca România să scape de MCV, pentru a adera la Schengen, pentru a nu mai pierde procese la CEDO, pentru a păstra independența justiției etc. De asemenea, foarte important, pentru ca românii să beneficieze de o justiție corectă, transparentă, în folosul lor.

Sper ca și președintele Iohannis să înțeleagă miza, să treacă peste interesele politice, să aștepte recomandările Comisiei de la Veneția și apoi să retrimită pachetul de legi în Parlament.

Poate de data aceasta va urma drumul corect și nu va face la fel ca în cazul SIIJ când a promulgat legea privind așa-zisa desființare cu puțin timp înaintea avizului Comisiei”, a declarat deputatul USR de Cluj, Oana Murariu.

Sigur că ultimele modificări ale legilor justiției ar trebui retrimise în Parlament. Sunt neconstituționale, principalul motiv fiind posibilitatea de a se ignora deciziile CCR și ICCJ.

Se dovedește, incă o dată în plus, că CCR este o instituție politizată, care nu-și respectă rolul și care se auto-anulează. Consecința firească ar fi dizolvarea CCR.

Însă membrii CCR nu-și vor da o demisie de onoare. Sunt numiți politic, sunt plătiți într-un mod nesimțit, beneficiază de pensii și condiții de pensionare nesimțite,  iar pentru asta trebuie să răspundă la comenzile politice.

În concluzie, pentru a ne recăpăta suveranitatea, pentru a desființa pensiile speciale în condițiile de pensionare speciale și multe alte măsuri foarte necesare, CCR trebuie reformă în primul rând prin judecători competenți,  liberi și naționaliști”, a spus, la rândul său, deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa.

De cealaltă parte, liberalii le reproșează celor din USR că au avut portofoliul Justiției, însă nu au făcut nimic.

“Nu aveam altă așteptare de la USR și AUR… Mai trist pentru USR este că au avut portofoliul justiției și nu au făcut nimic, iar acum domnul Stelian Ion are o revelație și știe ce și cum trebuie făcut. Concret, noi, ne dorim ridicarea MCV fiindcă ar reprezenta un succes mare pentru Guvern,  pentru România și în același timp o lovitură pentru USR și AUR. Sunt încrezător că suntem pe drumul cel bun pentru a realiza acest deziderat”, a precizat deputatul PNL de Cluj, Sorin Moldovan.

CCR a respins sesizările pe legile justiției

Curtea Constituţională a României a respins, miercuri, sesizările depuse de USR, AUR şi Avocatul Poporului cu privire la cele trei legi ale Justiţiei adoptate în Parlament, au precizat oficiali ai CCR.

Este vorba despre Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea organizării judiciare şi Legea Consiliului Superior al Magistraturii.

„Este foarte important să contestăm aceste legi la CCR, vedem că puterea actuală a forţat la maximum procedura şi nu a aşteptat avizul Comisiei de la Veneţia”, afirma, recent, deputatul USR Stelian Ion, adăugând că legile Justiţiei „oligarhizează întregul sistem judiciar, punând control pe ce înseamnă înfăptuirea actului de justiţie” şi fac mult mai mult rău întregii societăţi.

Şi Alianţa pentru Unirea Românilor a sesizat Curtea Constituţională a României cu privire la cele trei acte normative.

„Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor (PLx 440/ 2022), Legea privind organizarea judiciară (PLx 441/ 2022) şi Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii (PLx 442/ 2022) sunt neconstituţionale din cauza manierei abuzive şi dispreţuitoare în care au fost votate, dar şi prin efectele devastatoare pe care le vor produce după intrarea în vigoare”, preciza AUR într-un comunicat de presă.

Potrivit AUR, nesancţionarea judecătorilor care nu respectă deciziile Curţii Constituţionale „goleşte de eficacitate” caracterul obligatoriu al acestora.

Totodată, Avocatul Poporului a anunţat că a sesizat CCR în legătură cu mai multe articole din Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut