Un nou apel pentru Beirut

Organizația Salvați Copiii România lansează un nou apel pentru Beirut, atrăgând atenția că, în urma deflagrațiilor din capitala Libanului, copiii suferă deja traume psihologice care necesită intervenție rapidă.

„Deflagrațiile din Beirut, care au cauzat peste 100 de morți și mii de răniți, potrivit unui bilanț încă în dinamică, pot avea grave repercusiuni asupra sănătății psihice a copiilor”, avertizează Save the Children, ale cărei echipe acordă asistență umanitară urgentă la fața locului.

„Anxietate, probleme cu somnul, atacuri de teroare nocturnă – impactul asupra copiilor poate fi foarte profund. Unii copii ar putea chiar să dezvolte sentimente de vinovăție, care pleacă de la ceea ce făceau în momentul în care s-a declanșat explozia: Aceștia ar fi în mare parte copii mai mici, care încă au un mod de gândire magică. Copiii mai mari pot avea sentimente de vinovăție legate părinți, de tristețe, mânie sau confuzie”, declară Anne Sophie Dybdal, consilieră principală pentru protecția copilului Save the Children.

Mulți copii din Liban sunt deja supuși unui stres mare, deoarece țara a îndurat tulburări civile și prăbușire economică. O jumătate de milion de copii din zona mai mare a Beirutului au fost împinși într-o luptă pentru a supraviețui și, în unele cazuri, a face față foamei.

„Copiii se confruntau deja cu niveluri ridicate de suferință din cauza COVID-19 și a carantinei”, declară Joy Abi Habib, specialist în sănătate  mintală pentru Salvați Copiii din Beirut, citat într-un comunicat al organizației din România: „Acum, explozia a avut un efect devastator asupra familiilor. Pentru copii, că și în cazul adulților, imaginile și amintirile vor reapărea pe neașteptate. După aceea, copiii ar putea dezvoltă simptome emoționale, comportamentale și chiar fizice”, adaugă acesta.

Salvați Copiii România sprijină echipa locală din Beirut cu fonduri, pentru că toți copiii afectați de explozie să aibă asistență  medicală de urgență, suport emoțional și protecție.

„Solidaritatea în astfel de tragedii este o probă a umanității și nimeni nu poate întoarce privirea, pentru a se proteja doar pe sine. De aceea, mulțumim celor care deja s-au alăturat apelului și salutăm răspunsul dat de autoritățile române, care au decis  trimiterea unor ajutoare medicale în Liban” – declară Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

Persoanele fizice sau companiile care doresc să sprijine această campanie în folosul copiilor din Beirut pot dona online pe https://www.salvaticopiii.ro/ce-facem/protecție/situații-de-urgență/explozia-de-la-beirut sau în contul Organizației Salvați Copiii: RO 15 RNCB 0071011434790005.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie