Un melanj al artelor: poezie, muzică și dans

În așteptarea evenimentului „Odă cesiului și celor de pe urmă” (sâmbătă, 27 mai, ora 18 / Muzeul de Artă), un melanj artistic între poezie, muzică și dans, parte integrantă a festivalului ROCADA ARTELOR, am stat de vorbă cu Cătălina Popa-Mörck, flautist, solist vocal și scenograf.

„În primul rând, eu m-am bucurat foarte mult să aflu despre acest festival și despre această asociație, eu fiind plecată din România din 2018. Înainte să plec, chiar mi-aș fi dorit să existe un astfel de festival, mai ales în Cluj, eu sunt clujeancă, în care să fie promovate artele, dar într-o formă modernă, experimentală, oferind artiștilor tineri o platformă să se lanseze. Inițial mi s-a propus o colaborare nu neapărat în cadrul acestui festival, ci o colaborare pe termen mai lung, dar s-a nimerit să se potrivească perfect cu tema lor din acest an, a festivalului, și s-a nimerit ca atât eu cât și celelalte colege alături de care voi evolua să fim disponibile în această perioadă, să putem veni cu mult drag la Cluj.”

„Odă cesiului și celor de pe urmă”, un performance inedit la Cluj

Întâlnirea, colaborarea dintre Cătălina Popa, Ioana Vintilă (poetă) și Katherine Hsu (pianistă) a debutat cu ceva timp în urmă.

„Pentru mine să lucrez alături de Ioana Vintilă și Katherine Hsu a fost experiență nouă, plină de provocări, plină de rezultate extraordinare”, spune Cătălina. „Cu Ioana mă cunosc de mulți, mulți ani, din alte cercuri. Am făcut cunoștință cu poezia ei absolut pur întâmplător, de pe Facebook. Eu trebuia să concep la un moment dat un spectacol ce urma a fi prezentat în Copenhaga și căutam surse de inspirație. Mi-a sărit în ochi un text al Ioanei Vintilă care m-a marcat instantaneu, am și decis că doresc să compun ceva pe un text de-al ei. Ea a fost foarte deschisă din primul moment să colaborăm. Odă cesiului și celor de pe urmă nu este singura noastră colaborare. În 3 iunie va avea loc un alt spectacol care se bazează pe volumul ei de poezie, Buncărul de origami, premiera fiind la Göteborg, în Suedia.

În toamna anului trecut eram în Oslo și căutam din nou inspirație pentru un spectacol pe care trebuia să îl prezint acolo. Din vorbă în vorbă, căutând oameni cu care aș putea lucra, cineva mi-a recomandat-o pe Katherine. I-am propus să colaborăm, iar după prima întâlnire în care doar am improvizat împreună puțin ca să ne cunoaștem, a fost clar că aceasta este încă o colaborare pe termen lung. Și ea va interpreta în premiera din 3 iunie din Suedia.”

Dansul va fi, de asemenea, prezent în cadrul performance-ului de sâmbătă, 27 mai, la Cluj, adus de coregrafa Oana Mureșan. „A fost tot un fel de dragoste la prima discuție, dacă pot să îi spun așa. De la primul telefon, după ce ne-am dat seama că vorbisem o oră, am zis că va fi o experiența minunată, pentru că ne potrivim foarte bine din punct de vedere al viziunii artistice”, a adăugat Cătălina Popa.

„Diversitate și incluziune” – motto -ul actualei ediții a festivalului Rocada Artelor

„Am discutat îndelung cu Remus Câmpean acest subiect. Eu în anul 2015 am avut un moment mai dificil, un accident de mașină în urma căruia am rămas paralizată la mâna dreaptă pentru o perioadă de timp. În momentul respectiv, nu știam exact cum să mă regăsesc din punct de vedere artistic, eu considerându-mă în primul rând flautist, și, evident, în perioada respectivă nu puteam cânta. A urmat o perioadă destul de lungă în care am conversat cu mine dacă eu în primul rând sunt muzician, sunt artist sau sunt flautist. Și în urma acelui moment pe care l-am depășit cu ajutorul unor doctori și kinetoterapeuți minunați din Cluj, am ajuns la concluzia că arta este mai mult decât a arăta cât de buni suntem. Arta este pur și simplu ceea ce vine din sufletul nostru, ceva ce dorim să împărtășim cu lumea largă, publicului. Arta în sine este o metodă de a include pe toată lumea și de a face ca toată lumea să se simtă binevenit, indiferent de status sau de cât de buni sunt la un anumit gen de artă”, ne-a mărturisit Cătălina.

Iulia GHIDIU

Foto: Serkan Tuna

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut