Un gherlean în fruntea Comunității italienești din România

Acum 25 de ani, în municipiul Gherla s-a stabilit un om de afaceri italian, Gianni Calderone, care a investit mai ales în alimentație publică și sistemul hotelier. Între timp, el a fost ales președintele Comites România și al Asociației Italo-Română „Futura”, unde, la fel, are o bogată activitate organizatorică.

Chiar zilele trecute, în municipiul Târgu Mureș a avut loc o întâlnire, unde au fost prezentate diversele inițiative ale Comites România, Futura și nu în ultimul rând acțiunile pe care consulul italian pentru județele Cluj, Bistrița-Năsăud și Mureș le realizează pentru comunitatea italiană. În discursul său, președintelui Comites România și „Futura”, Gianni Calderone, a adus mulțumiri tuturor participanților, organizatorilor, consulului onorific Massimo Novali, numit de vorbitor ”Ferrari dintre consulii din România”. Aprecieri au fost aduse lui Angelo Antognetti, președintele istoric al „Futura” și colaboratorilor săi. Gianni Calderone a amintit de acordul pe care asociația l-a semnat cu Inas România, condus de un prieten drag și fondator al asociației, Cesare Insinsola, care a adus beneficii importante pensionarilor italieni aflați în România și românilor aflați în Italia. Președintele a punctat munca deosebită depusă de toți membrii Comites și asociațiile „Futura” pentru realizarea unui important deziderat, prin care Clujul reunește comunitatea italiană în jurul unor scopuri și obiective comune, „care ne fac comunitatea din ce în ce mai puternică și mai coerentă”. De asemenea, a subliniat rolul pe care trebuie să-l aibă Asociația Italo- Română în demersul de a-i aduce pentru prima dată pe compatrioții italieni atât în instituțiile locale, cât și în cele naționale, cu o atenție deosebită acordată consiliilor municipale și Parlamentului României.

Un discurs la fel de interesant a fost susținut de consulul onorific Massimo Novali, care a vorbit despre eforturile și acțiunile pe care Consulatul italian le desfășoară în zona sa de competență. O altă intervenție importantă a fost cea a profesorului Giuseppe Arnone, care a subliniat rezultatele deosebite pe care comunitatea italiană le realizează, datorită inițiativelor care întăresc forța și coeziunea etnicilor italieni. Organizatorii au transmis mulțumiri celor prezenți, care au apreciat efortul făcut de lideri. Astfel de întâlnire a comunității italienești din zona Transilvaniei a avut loc vara trecută și în municipiul Gherla.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut