Un film iranian cucerește Trofeul Transilvania la TIFF 2023!

Cea de-a 22 – a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania și-a desemnat, în cadrul Galei de premiere ce a avut loc sâmbătă seara la Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, laureații diferitelor secțiuni și a făcut cunoscute publicului noi talente ale artelor performative. Mult-râvnitul Trofeu Transilvania a fost câștigat la ediția curentă de filmul ”Like A Fish On The Moon” („Ca peștele pe lună”), în regia lui Dornaz Hajiha.

Filmul spune povestea soților Haleh și Amir, îngrijorați de faptul că băiețelul lor de doar patru ani, Ilya, nu mai poate, brusc, să vorbească, iar în urma consultării unui psihoterapeut li se oferă o soluție radicală.

„Cred că indiferent dacă ești un copil de cinci ani sau un om matur, de cincizeci, presiunea de a face lucruri pe care nu ți le dorești e terifiantă. Mă bucur că juriul a înțeles mesajul acestui film”, a declarat regizoarea Dornaz Hajiha la primirea Trofeului, înmânat de Michel Franco și Geoffrey Rush.

Cele mai importante premii acordate în cadrul TIFF au fost obținute anul acesta de femei, o premieră în istoria festivalului, astfel că, alături de Dornaz Hajiha, Premiul pentru Cea mai Bună Interpretare a fost câștigat de Sepidar Tari, protagonista filmului câștigător, Ca peștele pe lună, ea împărțind această distincție cu actorul Nacho Quesada – rolul principal în pelicula Barbarii (r. Andrew Sala) -, iar Premiul pentru Cea mai bună Regie a revenit Carolinei Markowicz, pentru producția Mangal (Charcoal). Juriul Competiției Oficiale a acordat Mențiunea Specială filmului Banger, regia Adam Sedlak.

Premiul Special al Juriului

Juriul festivalului a decis să recompenseze la actuala ediție pelicula de debut a regizoarei de origine finlandeză Tia Kouvo, intitulată În Familie (Family Time), un film care urmărește cutumele și năravurile membrilor unei familii, reunite de fiecare dată cu ocazia Crăciunului.

Premiul FIPRESCI

Un alt premiu urmărit cu multă atenție în fiecare an la TIFF este Premiul FIPRESCI, acordat de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film unui film din secțiunea Zilele Filmului Românesc. Fericitul câștigător este regizorul Vlad Petri, pentru filmul Între Revoluții (Between Revolutions), un film din 2023, distins cu Premiul FIPRESCI (secțiunea Forum) și la cea mai recentă ediție a Festivalului de Film de la Berlin.

Zilele Filmului Românesc

Pe parcursul celor zece zile de festival, secțiunea dedicată filmului românesc, intitulată sugestiv Zilele Filmului Românesc, a prilejuit vizionarea unui număr generos de producții autohtone, din diferite generații. În cadrul competiției, Premiul pentru Debut a fost câștigat de regizorul Andrei Tănase, pentru filmul Tigru (Day of the Tiger), iar Între Revoluții (Between Revolutions), regizor Vlad Petri, a fost desemnat drept Cel mai bun Lungemetraj. Tot în cadrul ZFR, Vulturii din Țaga (Eagles From Țaga, r. Iulian Manuel Ghervas și Adina Popescu) a obținut Mențiunea Specială ZFR pentru Secțiunea Lungmetraj, Exercițiu de Concediu (Our Summer Break, r. Lara Ionescu) – Premiul ZFR Scurtmetraj, Berliner Kindl (r. Lucia Chicoș) și Toate neamurile (r. Alexandra Diaconu) – Mențiuni Speciale ale Juriului ZFR pentru Scurtmetraj.

Secțiunea competițională Whatʼs Up Doc

Competiției Oficiale din cadrul TIFF (anul acesta cu 12 filme selecționate) i s-a adăugat, începând cu ediția din 2022, o nouă secțiune competițională, dedicată producțiilor aflate la granițe dintre documentar clasic și ficțiune, este vorba despre secțiunea Whatʼs Up Doc. Favoritul la această categorie a fost acum documentarul Anhell69, în regia lui Theo Montoya. Producția 100 de anotimpuri (100 seasons), regizor Giovanni Bucchieri, a primit Mențiunea Specială a Juriului Whatʼs Up Doc.

10 pentru Film

O seară de gală, un regal oferit celei de-a șaptea arte, dar nu numai, dacă ne gândim și la 10 pentru Film, un proiect marca TIFF ce aduce, în fiecare an, 10 artiști de teatru în fața regizorilor și a publicului pentru o posibilă viitoare carieră cinematografică. Anul acesta, ne-am bucurat să îi cunoaștem pe actorii Costi Apostol, Andrada Balea, Christine Cizmaș, Ana Maria Cojocaru, Cătălin Ștefan Mîndru, Marcela Motoc, Mădălina Mușat, Camelia Pintilie, Sara Pongrac și Vlad Ionuț Popescu.

Momente emoționante : Premiul de Excelență și Premiul Pentru Întreaga Activitate

La ediția a 22-a, organizatorii TIFF au ales să premieze excelența oferind această distincție cunoscutului actor român de teatru și film, regizor și scriitor Horațiu Mălăele. Acesta a fost prezent de mai multe ori în mijlocul publicului, inclusiv la finalul proiecției Piciu (r. Iosif Demian), proiectat sâmbătă la Cinema ARTA și cu ocazia spectacolului de teatru Sunt un orb, susținut la Cinema Florin Piersic. Regizorul american Oliver Stone și actorul australian Geoffrey Rush au primit Premiul Pentru Întreaga Activitate.

„Toate premiile pe care le-am primit până acum, și au fost multe importante, sunt eclipsate de faptul că sunt aici în Cluj-Napoca, într-un teatru care-mi aduce aminte de începuturile carierei mele. Peste tot unde am umblat în Cluj și împrejurimi am fost primit cu aceeași dragoste și asta nu poate decât să mă facă să mă simt onorat”, a mărturisit Geoffrey Rush.

Publicul a decis

Spectatorii care au dat curs invitației la film pe parcursul festivalului au avut ocazia să voteze filmului preferat. Astfel, două premii au fost acordate în urma preferințelor dumneavoastră: Carbon, în regia lui Ion Borș, a obținut Premiul Publicului, iar Libertate (Freedom), proiecția specială a celui mai recent proiect cinematografic al regizorului Tudor Giurgiu, a primit Premiul Publicului pentru Cel Mai Popular Film Românesc (Vodafone Heartsʼ Award).

Bursa Alex Leo Șerban

Bursa Alex. Leo Șerban a revenit proiectului Revizia de Film: Mihai Păun, Denisa Onisie, Adrian Comănescu, Victor Mihăilescu, Mirel Hagiu. De asemenea, două Mențiuni speciale în cadrul Bursei Alex. Leo Șerban au fost acordate pentru Rara Avis, scenariul și regia Octav Chelaru și respectiv actorului Sergiu Smerea pentru rolul din filmul românesc Balaur, care a avut premiera în 2022.

Film, teatru, muzică și bună dispoziție

Seara de sâmbătă la Teatrul Național din Cluj a fost animată de momente muzicale susținute cu măiestrie și patos de Surorile Osoianu, o încântare a privirilor oferită de frumusețea portului, jocului și cântecului folcloric, și de către Leya/pian, un moment de cinematic pop.

Gazdele Galei de Premiere TIFF au fost Tudor Giurgiu și Amalia Enache.

Iulia GHIDIU

Foto: Chris Nemes

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut