UMF „Iuliu Hațieganu” – parteneră într-un proiect european de cercetare în domeniul neuroștiințelor

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, în calitate de membru fondator al Consorțiului Universităților Europene NeurotechEU, va coordona pachetul de lucru Open Science, Education and Innovation din cadrul proiectul NeurotechRI, destinat cercetării și inovării în domeniul neuroștiințelor.

Director de proiect și responsabil de buna desfășurare a activităților întreprinse de UMF „Iuliu Hațieganu”,  împreună cu cele șapte universități europene partenere, în cadrul programului Horizon 2020, va fi rectorul rectorul universității clujene, prof. dr. Anca Dana Buzoianu.

„Una dintre reușitele remarcabile din anul 2020 este reprezentată de cooptarea universității clujene în Consorțiul Universității Europene a Creierului și Tehnologiei – NeurotechEU, alături de șapte dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din Europa și din lume, printre care Universitatea Oxford din Marea Britanie, Karolinska Institutet din Suedia și Universitatea Radboud din Olanda. UMF «Iuliu Hațieganu» este singura universitate de medicină și farmacie din România inclusă în Alianța Universităților Europene, una din cele șapte universități românești care au intrat în astfel de consorții și singura care face parte dintr-un grup de un asemenea prestigiu. De la intrarea în consorțiu, în noiembrie 2020, UMF «Iuliu Hațieganu» a sprijinit depunerea proiectului complementar Neurotech Research and Innovation (NeurotechRI) pentru consolidarea resurselor instituționale la nivelul Școlii Doctorale. Acesta a fost câștigat și a primit aprobarea pentru finanțare prin intermediul programului european Horizon 2020” – informează reprezentanții universității.

Potrivit acestora, proiectul NeurotechRI a apărut în contextul creșterii numărului de afecțiuni cerebrale în rândul populației europene, acestea reprezentând anual 24% din totalul bolilor, costând 1,2 milioane de vieți și lăsând alte 21 milioane de persoane cu dizabilități. „În Europa, numărul seniorilor crește de două ori mai rapid decât la restul populației lumii și se estimează că în anul 2050 unul din patru europeni va avea peste 65 de ani. Astfel, impactul social și economic al tulburărilor cerebrale va crește semnificativ în deceniile următoare, pe măsură ce populația europeană îmbătrânește și speranța de viață crește” – spun specialiștii.

Conform celor anunțate de UMF Cluj, prin proiectul NeurotechRI „se va dezvolta o strategie de acțiune și un plan durabil pentru cercetarea multi-instituțională, se va facilita inovarea tehnologică și socială, furnizarea de formare profesională multidisciplinară și mobilitatea oamenilor de știință, promovarea accesului direct la infrastructură de vârf pentru cercetarea fundamentală, translațională și aplicată, pentru a ajuta Europa să devină liderul global în domeniul neurotehnologiei și neuroștiințelor. În paralel, se va implementa și un program de formare pentru studenți de licență, masterat și doctorat, promovând în același timp învățarea pe tot parcursul vieții în toate segmentele societății. Studenții vor fi educați într-un cadru intersectorial, își vor spori creativitatea și abilitățile de gândire critică, vor fi ajutați să devină viitori lideri transformatori ai societății, ai industriei și ai academiei. Atât studenții, cât și cadrele didactice de la universitățile incluse în consorțiul NeurotechEU vor beneficia de un mediu favorabil, multicultural și multilingv, promovând adevărata identitate europeană în societate”.

“Ne simțim cu adevărat privilegiați și extrem de onorați că am devenit parte a acestei familii de universități care împărtășesc aceeași viziune, ce va avea un impact semnificativ asupra cercetării științifice și învățământului superior european, în deceniile următoare. În ultimii ani, UMF «Iuliu Hațieganu» a arătat că este un reper important în educația și în cercetarea biomedicală, iar acum ne afirmăm și pe plan internațional. Participarea la acest proiect reprezintă încă un pas important pe care universitatea noastră îl face în construirea unei prezențe notabile la nivel european”, declară rectorul UMF „Iuliu Hațieganu”, prof. dr. Anca Dana Buzoianu.

Recent, NeurotechEU a primit premiul Science Team, decernat de Facultatea de Științe din cadrul Universității Radboud din Nijmegen, Olanda, pentru realizările extraordinare în știință și educație, ca rezultat al unui efort de echipă.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut