UBB: Modalitatea de organizare a anului universitar 2021-2022 – stabilită de fiecare facultate în parte

Modalitatea de organizare a anului universitar 2021-2022 la Universitatea Babeș-Bolyai va fi stabilită de fiecare facultate în parte, ținând cont de specificul educațional, de noile reglementări naționale și de condițiile de pandemie, în condițiile autonomiei universitare (HCA privind începerea anului universitar 2021-2022) – au decis Consiliul de administrație și Senatul UBB.

„Am fi preferat să începem cu organizarea cursurilor față în față (clasic) pentru toată lumea, însă trebuie să avem în vedere prevederile legale cumulate cu toate condițiile pe care noi le putem oferi ca infrastructură academică pentru asigurarea protecției în pandemie. Deși încurajăm scenariul clasic, fiecare facultate, în funcție de profil și de resurse, își va stabili scenariile aplicabile programelor proprii din cele trei stabilite de ministerul de specialitate (clasic – hibrid – online), pentru a se asigura atât o calitate crescută a actului academic, cât și protecția stării de sănătate a comunității UBB și a orașului. Educația în regim clasic în pandemie nu se poate face cu orice preț! Accesul la educație în regim clasic este acceptabil doar în condițiile protecției neechivoce a sănătății și a vieții în condiții de pandemie”, declară, într-un comunicat remis presei, rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David. Potrivit acestuia, în perioada 15-17 septembrie 2021, fiecare facultate își va prezenta detaliat, pe site-ul propriu, scenariile alese, după aprobarea lor de către conducerea UBB.

În ce privește cazarea în cămine, UBB informează că, „la propunerea reprezentanților studenților”, se va face doar pentru cei vaccinați și/ sau pentru cei care „se află în fereastra de protecție a trecerii prin boală” (15-180 de zile de la trecerea prin boală). „Experiența cazării studenților pe parcursul verii a demonstrat că testarea periodică nu s-a dovedit funcțională și utilizată de către studenți, fiind nerealistă și birocratică. Studenții care au drept la cazare, dar din condiții medicale nu pot fi vaccinați, vor fi cazați în condiții speciale. De asemenea, studenții internaționali din țări non-UE care nu au acces la vaccinare și nu se pot vaccina decât după obținerea rezidenței pe teritoriul României, pot fi cazați, la cerere, în funcție de disponibilități, în regim special, urmând ca aceștia să se vaccineze imediat după obținerea rezidenței” – precizează UBB.

Având în vedere contextul pandemic, UBB anunță că își va actualiza și reactiva protocoalele epidemiologice pentru derularea în siguranță a actului academic și a cazării în cămine, acestea urmând a fi aprobate pentru a se putea implementa începând cu 27 septembrie 2021.

„UBB, ca for reprezentativ de știință și cultură, implementează (prin cabinetele medicale din spațiile proprii) și susține (prin mecanisme interne și poziționări publice) procesul de vaccinare, considerând la modul serios și recomandările Conferinței Consiliului Național al Rectorilor (CNR), organizată de către UBB la Cluj-Napoca între 25-27 iunie 2021, și anume că «În contextul deciziei de a începe anul universitar on-site, CNR recomandă tuturor membrilor comunităților academice să se vaccineze în vederea reducerii atât a riscului de îmbolnăvire, cât și a riscului de a dezvolta o formă severă a bolii. Astfel, vor fi create condițiile pentru redeschiderea campusurilor universitare și înlesnirea liberei circulații” – precizează reprezentanții universității.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut