UBB lansează o platformă de ştiinţă cu participarea cetăţenilor

Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca anunţă că lansează luni o platformă de ştiinţă în care să fie implicaţi şi cetăţenii în procesul de cercetare.

Platforma reuneşte proiectele de cercetare şi activităţile care implică cetăţenii în procesul de cercetare şi are rolul de a stimula implicarea cetăţenilor în proiectele universităţii şi în iniţiative proprii, ajutaţi de cercetători, se arată într-un comunicat trimis de UBB.

Platforma poate fi accesată la https://citizenscience.openscience.ubbcluj.ro.

Potrivit iniţiatorilor proiectului, „în contextul actual al provocărilor cu care se confruntă societatea, implicarea cetăţenilor în luarea deciziilor şi în procesele de planificare şi monitorizare a factorilor care ne influenţează calitatea vieţii devine din ce în ce mai importantă” iar „cercetarea cu participarea cetăţenilor este o modalitate de implicare activă a populaţiei în procesele ştiinţifice şi de colectare a datelor, permiţând o colaborare strânsă între specialişti şi comunitate”.

De asemenea, ei consideră că prin implicarea directă a cetăţenilor, cercetările devin mai accesibile şi mai relevante pentru comunitatea locală, reflectând mai bine nevoile şi preocupările acesteia, iar „această abordare colaborativă poate, de asemenea, să contribuie la dezvoltarea de soluţii inovatoare şi durabile la nivel local, promovând în acelaşi timp educaţia şi conştientizarea comunităţii”.

Evenimentul, care va avea loc de la ora 14,00, în Sala Club a UBB, va fi moderat de prof. univ. dr. Adrian Petrusel, prorectorul UBB responsabil de Cercetare-Dezvoltare-Inovare şi Relaţia cu doctoratele, va fi deschis de prof. univ. dr. Daniel David, rectorul UBB, în timp ce prof. univ. dr. Radu Silaghi-Dumitrescu, preşedintele Consiliului Ştiinţific al UBB, va susţine prezentarea proiectelor FDI pentru ştiinţa deschisă.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut