Tur ghidat de o zi în municipiul Gherla

Să descoperim frumusețile Gherlii! – iată care este scopul organizării unor acțiuni turistice în orașul de pe Someș, un renumit centru istoric și cultural.

Fostul Armenopolis în fiecare vară atrage mulți vizitatori din țară și din străinătate. Nu întâmplător, noua agenție de turism înființată în această primăvară a inițiat derularea turului ghidat de o zi, prin care se urmărește cunoașterea și popularizarea celor mai importante obiective și locații turistice de pe raza municipiului. Sunt vizate nu mai puțin de zece lăcașuri de cult și clădiri monumentale, care se bucură de mare popularitate: Catedrala Armeano-Catolică, Muzeul de istorie – Casa Karácsonyi, Memorialul de pe dealul Cărămidăriei, Catedrala Ortodoxă, Parcul Mare, Cetatea Martinuzzi, Sinagoga, Biserica de lemn a Mănăstirii Greco-Catolice de pe deal, Mănăstirea Franciscană și Muzeul Iuliu Hossu. Sunt locații deosebit de importante în străvechea istorie a urbei de pe Someș, unde mai există și alte clădiri de valoare arhitecturală. Ne gândim aici la frumoasele clădiri armenești cu elemente baroc.

Primele tururi ghidate s-au bucurat de mare succes, gherlenii și oaspeții dovedind un interes deosebit față de cunoașterea acestor valori turistice. Aceste acțiuni sunt sprijinite și de Centrul Național de Informare și Promovare Turistică din localitate, unde oaspeții au la dispoziție broșuri, ghiduri și alte materiale documentare cu privire la trecutul istoric al fostului Armenopolis.

Gherla este unicul oraș al Transilvaniei fondat în secolul al XVIII-lea după un plan prestabilit, întemeiat de armenii veniți din Moldova și stabiliți acolo sub conducerea episcopului Oxentius Verzellescus. An de an pitoreasca localitate este vizitată de sute de turiști sosiți de pe toate meridianele lumii.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut