Iohannis: Trebuie să fim foarte bine pregătiţi pentru a contracara acţiunile agresive

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că riscurile şi ameninţările la adresa securităţii regionale, europene şi euro-atlantice s-au amplificat, punctând că este nevoie ca România să fie foarte bine pregătită pentru a contracara „acţiunile agresive”.

„Parcurgem o perioadă extrem de tensionată, în care riscurile şi ameninţările la adresa securităţii regionale, europene şi euro-atlantice, inclusiv a securităţii României, s-au amplificat. Sunt evidente tendinţele de revenire la politica de forţă şi de contestare a actualei ordini internaţionale liberale, precum şi a arhitecturii europene de securitate construite după Războiul Rece. În aceste condiţii, trebuie să fim foarte bine pregătiţi pentru a contracara acţiunile agresive, inclusiv de tip hibrid, de exemplu, în spaţiul cibernetic. România acţionează ferm şi consecvent pentru consolidarea solidarităţii şi a unităţii NATO, iar relaţia transatlantică reprezintă un element principal de susţinere a coeziunii aliate”, a afirmat şeful statului, după ce a vizitat Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii.

El a subliniat că România este hotărâtă să-şi dezvolte şi să-şi modernizeze în continuare capabilităţile militare, conform angajamentelor asumate în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

„În acelaşi timp, vom acorda şi pe mai departe o atenţie sporită creşterii capacităţii operaţionale a tuturor structurilor militare, atât prin efort naţional, cât şi în context multinaţional. Continuarea eforturilor strategice ale României pentru garantarea integrităţii teritoriale şi securitatea cetăţenilor, precum şi pentru acordarea de sprijin statelor aliate şi partenere, în conformitate cu angajamentele internaţionale asumate, constituie o prioritate a politicii externe şi de securitate a ţării noastre. Totodată, creşterea rezilienţei atât la nivelul structurilor militare, cât şi la nivelul instituţiilor publice şi al societăţii în ansamblu reprezintă o direcţie principală de acţiune subsumată implementării Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării”, a transmis Iohannis.

Potrivit şefului statului, procesul de modernizare a Forţelor Aeriene va continua şi se are în vedere achiziţia de avioane F-35.

„Dragi militari, Armata României este o instituţie fundamentală a statului, întotdeauna dedicată apărării independenţei, integrităţii şi suveranităţii naţionale a României. Valorile morale pe care se bazează forţa combativă a acesteia, onoare, patrie şi datorie, constituie fundamentul misiunii fiecărui militar. Forţelor Aeriene le revine un rol major în consolidarea capacităţii de apărare a ţării noastre, fiind capabile să execute misiuni complexe de apărare a spaţiului aerian al României, precum şi să efectueze misiuni de transport aerian la mare distanţă. Noile tipuri de avioane intrate în dotarea Armatei, în special aeronavele F-16, permit executarea cu eficienţă ridicată a tuturor misiunilor specifice. Procesul de modernizare a Forţelor Aeriene nu se va opri însă aici, avem în vedere să achiziţionăm şi avioane de ultimă generaţie, F-35”, a evidenţiat preşedintele.

El a adăugat că baza militară de la Câmpia Turzii este una deosebit de importantă pentru Armata României.

„Mă bucur să constat că avem rezultate concrete ale procesului de modernizare a forţelor aeriene, dar şi a forţelor terestre, două componente de bază ale Armatei noastre”, a completat Klaus Iohannis.

România a luat primele măsuri pentru modernizarea forţelor armate de la începutul anului 2015, când a fost semnat Acordul politic privind alocarea a 2% din PIB pentru Apărare pentru o perioadă de cel puţin 10 ani, a amintit el.

„De atunci, în concordanţă cu deciziile asumate de România în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, am făcut eforturi continue pentru a avea echipamente cât mai performante şi pentru a optimiza pregătirea structurilor militare prin exerciţii, exerciţii tot mai complexe, inclusiv în format aliat. Actualul context din vecinătatea noastră directă dovedeşte odată în plus că aceste măsuri erau necesare”, a explicat preşedintele Iohannis.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut