Transmițători și atât

România a încercat să se alinieze unei abordări unitare la nivel european în ceea ce privește redeschiderea școlilor și grădinițelor. Multe state de pe Bătrânul Continent au luat în calcul să facă acest lucru pe la jumătatea lunii mai, inclusiv Italia, care știm bine prin ce trece. Au fost avansate scenarii, au existat consultări cu așa-zișii specialiști/transmițători, cu alte cuvinte etapele de „protocol”, nu mai înalte de genunchiul broaștei, au fost acoperite. Dar, trecând la următorul nivel, guvernanții s-au blocat în fața avansării unor soluții concrete, iar nu de compromis. Pentru că decizia care s-a luat luni, 27 aprilie, miroase de la kilometri distanță a compromis și denotă lipsa crasă de idei, rezultat al incompetenței. Jucătorii de pe eșichierul politic, unii controlați din joystick, arată că preferă unei mutări riscante și relativ deșteaptă una simplă și simplistă, fără complicații. Așa cum face și stomatologul cu frecvența la distanță: nu salvăm dintele, ci îl scoatem. Vorba englezului, no pain, no gain, adică nici o durere, nici un câștig. A fost foarte ușor de luat hotărârea ca lacătul să rămână atât pe școli, cât și pe grădinițe, invocând lipsa dotărilor. Și era să uit: siguranța elevilor și a profesorilor.
Mai e cazul să ne întrebăm cât de mult este afectat procesul de învățământ? Nu avem nevoie de transmițători, ci de oameni cu idei, dar care trăiesc pentru o idee, în numele unei idei, iar nu de pe urma acesteia.
Anunțul făcut de președintele României, Klaus Iohannis, că școlile și grădinițele nu se mai deschid până la toamnă, când în mod normal se dă start în anul școlar 2020/2021, a fost primit diferit de către părinți. Redeschiderea școlilor a dat naștere la o adevărată dezbatere în spațiul online. Părerile, așa cum ne așteptam, sunt împărțite. Există o categorie de părinți care s-au declarat împotriva redeschiderii instiuțiilor de învățământ și care au primit cu urale decizia guvernanților, pe care, într-un fel sau altul, i-au ”presat” prin scrisori deschise. Și există o a doua categorie a celor care au sperat și au primit vestea ca un uppercut în plexul planurilor zădărnicite. Aceștia din urmă au trăit periculos perioada de izolare cu odraslele sub același acoperiș 24 de ore din 24. Sunt aceia care pe la începutul pandemiei strigau că dacă virusul nu ne ucide, o va face învățământul la domiciliu. E clar că nu toți părinții pot gestiona o astfel de situație. Primii nu iau în calcul că a ține școlile închise e un mecanism care merge relativ, pentru o parte a populației. Desigur, e justificată teama acestora, fiindcă cine le garantează că virusul s-a stabilizat sau că toți copiii vor sta ca soldățeii, purtând măști și mănuși? Există suficiente cadre didactice care să facă și pe polițiștii?
Mă întreb dacă domnul președinte Klaus Iohannis și tanti Monica Anisie au luat în calcul că nu în toate casele din România există laptop-uri, internet, bone și patroni? În egală măsură, amânarea până la toamnă a redeschiderii școlilor și grădinițelor n-a fost primită tocmai bine nici de către patroni. Câți sunt dispuși să țină rezervate job-urile încă câteva luni bune pentru acei părinți care nu mai pot presta la sau de la domiciliu? Câți dintre aceștia, neavând copii, vor înțelege situația? Așadar, decizia Ministerului Educației trebuie să vină la pachet cu soluții, iar nu doar cu hotărâri. Și asta trebuie să se facă urgent. În acest sens e nevoie de o colaboare mai strânsă între Minister și inspectoratele școlare. O soluție la care s-ar fi putut gândi guvernanții (poate au luat-o în calcul) este rotația, în condițiile în care aglomerarea unei clase este de nedorit. De asemenea, în vocabular există cuvintele prudent, controlat, treptat.
Nu pot încheia înainte de a le adresa guvernanților următoarea întrebare: Ce vă face să credeți că situația actuală se va schimba la toamnă, când epidemiologii vorbesc de un al doilea val a pandemiei, iar medicii nu sunt nici pe departe optimiști și atrag atenția că virusul nu ne va slăbi? Da, știu, există o măsură de rezervă: se mai închide un an.

Articole din aceeasi categorie