Transilvania Jazz Festival | Există atâtea arome în jazz, încât sigur se va găsi una pe gustul tău!

Spunea interpretul de jazz Ola Onabulé. Transilvania Jazz Festival, deja un reper în viața cultural-artistică a orașului, se pregătește de ediția cu numărul 16, în perioada 2-6 noiembrie. Ediția din acest an vine și cu o serie de noutăți, organizatorii le-au făcut cunoscute în cadrul conferinței de presă ce a avut loc marți la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

Am intrat în atmosfera festivalului datorită Simonei Hodoș – fondator și director festival, Oanei Bălan-Budoiu, director al Departamentului de Relații Externe din cadrul ANMGD, lui Dima Belinski – pianist și a o parte din tinerii pe care îi vom vedea evoluând – Ioana Maria Repciuc, actriță și cântăreață, Cristian Munteanu, clarinetist și dirijor, ambii masteranzi ai ANMGD, și David Luca, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național George Coșbuc (David Luca Trio).

Merită punctat încă de la bun început faptul că ediția a 16-a va sta sub semnul promovării tinerelor talente. Astfel că festivalul se va deschide la Cluj în data de 3 noiembrie cu două evenimente de neratat – susținute de David Luca Trio & studenții ANMGD și respectiv de Dima Student Project (DSP) Orchestra, de asemenea studenți ai Conservatorului clujean, sub îndrumarea lui Dima Belinski.

Mai mult, tot din dorința implicării tinerilor, de a le oferi acestora posibilitatea realizării unor internship-uri profesioniste, festivalul de jazz Transilvania s-a dovedit a fi cadrul propice în acest sens. Aceștia au, așadar, ocazia de a se implica direct în organizare dar și de a lua parte la o serie de masterclass-uri susținute de invitați străini și chiar de a performa în festival.

Dacă festivalul începe la Cluj în data de 3 noiembrie, ceva mai devreme se vor putea bucura de jazz melomanii din Zalău, acolo unde manifestarea va debuta în data de 2 noiembrie, la Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj. Și noutatea constă tocmai în prestația trupei Tamir Miler Trio și a interpretei Daphna Lévy, alături de artiștii invitați David Simon Hodoș și Pașa Fedotov, prestație care inaugurează, totodată, primul festival de jazz israelian din România, găzduit, desigur, de Transilvania Jazz Festival. Muzicienii israelieni și Pasha Fedotov (Ucraina) au fost, de asemenea, prezenți la întâlnirea de marți cu reprezentanții mass-media.

Invitații speciali nu vor lipsi nici la Cluj, mă refer, desigur la nume ale jazz-ului contemporan precum Saso Popovski Trio (Macedonia de Nord), Sebastian Studnitzky (Germania/Ucraina), David Simon, Antonia Dragomir – ambii din Canada, Christian Pabst Trio (Germania/Italia), Angela Avetisyan Quartet (Germania/Armenia/Rusia) și, nu în ultimul rând, Jazzanitza Quintet (Bulgaria).

Concertele vor avea loc în Studioul de Concerte al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe  Dima”, iar programul detaliat îl putem consulta pe www.transilvaniajazzfestival.ro.

Transilvania Jazz Festival este organizat de Asociația Culturală Cetatea Albă – Filiala Cluj, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca și al Ministerului Culturii.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut