Tradițiile, promovate în rândul elevilor din Dej și Gherla

Meșteri populari, alături de elevi și cadre didactice din cadrul Clubului Copiilor Cluj, structura Dej, au sărbătorit împreună Ziua Iei, în cadrul unei manifestări desfășurate săptămâna trecută în curtea Muzeului Municipal Dej.

Organizată de Primăria Municipiului Dej, prin Muzeul Municipal, alături de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, manifestarea a cuprins prezentarea, în curtea muzeului, de către meșterii populari locali, a mai multor meșteșuguri tradiționale: Voichița Rus (cusături), Anca și Daria Motogna (brâie și mărgele), Ina Bărbuță (împletituri), Elena Moldovan (tricotaj) și Trifan Adriana (decupaj și string art), ultimele două din partea Asociației „Porți către Suflet”. Lor li s-au alăturat cadre didactice din cadrul Clubului Copiilor Cluj, structura Dej, cu o expoziție de mărgele și podoabe tradiționale, realizată în cadrul Cercului de Etnografie, coordonat de prof. Iulia Madar, iar Cercul de Pictură, coordonat de prof. Loredana Tomșa, a participat cu tehnici de decorare și pictură pe linguri de lemn. De asemenea, Cercul Fotocineclub, coordonat de prof. Delia Mureșan, a realizat o expoziție de fotografie. Un moment artistic deosebit a fost adus în fața participanților de membrii Cercului de canto clasic/popular, coordonat de prof. Ioana Morar, care au interpretat muzică vocală tradițională. În paralel, în Sala Multimedia a Muzeului, au rulat mai mule filme cu tematică etnografică. Nu în ultimul rând, în sala de expoziții au fost vernisate lucrările cu tematică populară, semnate de artista Valentina Anichiței.

La manifestare a luat parte și primarul Municipiului Dej, Costan Morar, care s-a arătat încântat de activitățile derulate și i-a felicitat pe organizatori și participanți. CJCPCT Cluj fost reprezentat de coordonatorul de proiect, consultantul artistic Adriana Andrei.

Un eveniment similar a fost organizat săptămâna trecută și la Gherla, unde zeci de elevi și cadre didactice au luat parte la o șezătoare tradițională, în curtea Muzeului de Istorie Gherla, gestionar custode Vasile Sebastian Morar.

În deschidere, primarul municipiului Gherla, Ionel-Ovidiu Drăgan, i-a felicitat pe elevi, părinți și profesori pentru modul în care știu să-și păstreze și să ducă mai departe obiceiurile și tradițiile populare și a mulțumit CJCPCT Cluj pentru implicarea și organizarea unor astfel de manifestări.

La eveniment au fost prezenți elevi și cadre didactice de la Palatul Copiilor Cluj, Structura Gherla, coordonator structură Angela Coroian și de la Liceul Tehnologic. Tinerilor entuziaști, dornici să descopere meșteșugurile tradiționale, li s-a alăturat un grup de copii de la Centrul de zi „Micul Prinț” din Gherla. În cadrul șezătorii, elevii Liceului Tehnologic au cusut modele decorative și le-au arătat elevilor mai mici tehnicile de transpunere a modelelor. De asemenea, directorul Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Gherla, Monica Pătac, i-a învățat pe cei mici să realizeze figuri decorative din hârtie, în tehnica origami, pe care le-au decorat cu creioane colorate. La rândul lor, meșteri populari din Gherla și-au arătat măiestria în fața elevilor și profesorilor, prezentând meșteșugurile tradiționale.

Grigore SÂMBOAN
consultant artistic, CJCPCT Cluj

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut