Tradiții clujene, promovate în SUA

Cu sprijinul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, folclorul muzical și coregrafic din județ va fi prezentat în Statele Unite ale Americii de Ansamblul Folcloric „Doina” al Asociației „Tradiții” din Cluj-Napoca.

În perioada 14 iulie – 5 august. membrii ansamblului participă la festivalurile Magic Valley Folk Festival – Burley – Idaho (18 – 23 iulie) și World Folkfest – Springville-Utah (25 – 30 iulie). De asemenea, în 31 iulie clujenii vor oferi un spectacol pentru comunitatea românilor din Chicago, organizat de Parohia Ortodoxă Română „Nașterea Domnului” din Chicago.

Ansamblul Folcloric „Doina” a fost înființat în 1994 de coregrafii Camelia și Ion Motoc, care au pornit la drum cu 25 de copii, cu vârste cuprinse între 9 și 10 ani. După trei ani, ansamblul a câștigat Marele premiu și Trofeul „Peștișorul de Aur” la Festivalul Internațional de Folclor – Tulcea, România. Până în prezent, ansamblul se bucură de un palmares impresionant. Trofee și premii importante la festivaluri din țară și străinătate, sute de spectacole pe importante scene ale țării, numeroase apariții TV și multe turnee în străinătate încununează munca celor doi valoroși profesori coregrafi.

Din componența ansamblului fac parte zeci de perechi de dansatori, iar instrumentiștii care asigură acompaniamentul muzical sunt elevi de la Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca și studenți, absolvenți ai Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima”. Repertoriul cuprinde folclor muzical și coregrafic din numeroase zone și subzone folclorice ale Clujului și țării, precum: Câmpia Transilvaniei, Dealurile Clujului și Dejului, țara Codrului, țara Făgărașului, Banat, Valea Agrijului-Sălaj, Maramureș, Valea Târnavelor, Năsăud și Moldova.

Grigore SÂMBOAN
consultant artistic, CJCPCT Cluj

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut