„Tovarăşu’-documentar despre Nicolae Ceauşescu, la TIFF

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) va prezenta, duminică, documentarul despre Nicolae Ceauşescu „Tovarăşu’: Facerea, Gloria şi Desfacerea unui Dictator”.

„TIFF găzduieşte la Cluj-Napoca avanpremiera documentarului ‘Tovarăşu’: Facerea, Gloria şi Desfacerea unui Dictator’. Proiecţia va avea loc duminică, 16 iunie. La Cluj-Napoca va fi prezent şi John Florescu, producătorul executiv al filmului, care va prezenta publicului seria formată din trei episoade”, se arată într-un comunicat trimis, joi, de organizatorii TIFF.

Potrivit comunicatului, prof dr. Carol Căpiţă, profesor universitar şi membru al Comisiei Naţionale de Istorie, spune că documentarul reprezintă „o perspectivă foarte coerentă şi documentată asupra carierei lui Ceauşescu”, cu arhive video extraordinare şi cu o cercetare solidă în spatele unui raţionament clar.

” ‘Tovarăşu’ este un film despre Ceauşescu, omul… de la începuturile sale dificile şi umile, educaţia sa în cele mai dure închisori în compania atât a criminalilor, cât şi a comuniştilor, ascensiunea sa la putere, zilele sale de ‘glorie’ şi, în final, decăderea sa într-o megalomanie paranoică. Filmul, cu comentarii de la o serie de contemporani încă în viaţă, urmăreşte această progresie în mod obiectiv şi precis şi descrie în mod remarcabil cum un dictator se ridică şi, în cele din urmă, cade… Acest film este obligatoriu de vizionat pentru fiecare român şi pentru oricine crede că dictatura autocratică oferă vreodată o viaţă mai bună omenirii”, spune şi preşedintele Fundaţiei „Raţiu”, Nicolae Raţiu, citat în comunicat.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut