TIFF 2021/ Let’ s Go Digital la ediția 19-a. Pe urmele lui Andrei Huțuleac, Luiza Pârvu…

Let’ s Go Digital își dovedește din plin, utilitatea. Pentru tineri este, afirmația se suține, o experiență unică. Una din care au numai de învățat. Plusul vine din dorința de a transforma hobby-ul în studii de specialitate și mai, apoi, cariere în industria cinematografică.

Totul e să-ți dorești acest lucru. Primii pași de făcut sunt cei spre marele sau micul ecran, filme de văzut, indiferent de natura lor, artistice, documentare, lungmetraje, scurtmetraje…De aici până la intrarea într-un laborator de profil nu mai sunt mulți pași de făcut. Întâlnirile cu profesioniștii domeniului ajută ca visele să prindă contur și mai apoi, să se și împlinească.

Bucuria de a realiza primul film, este de asemenea, unică. Urmează al doilea, al treilea, primele nominalizări, primele premii, primele ieșiri peste hotare în festivaluri de profil. Sunt pași înceți, lucrurile nu trebuie deloc grăbite. Iar succesul, dacă e să vină, vine. Totul e ca primii pași să fie făcuți. Astfel…

Până iulie, liceenii cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani sunt invitați să se înscrie în aventura Let’s Go Digital!, atelierul de creație care le oferă șansa de a explora lumea filmului, sub îndrumarea experților din industrie. Aplicațiile pot fi trimise exclusiv online, prin completarea formularului disponibil pe site-ul TIFF: tiff.ro/lgd/formular-inscriere

Ajuns la ediția cu numărul 19, Let’s Go Digital! reprezintă o rampă de lansare pentru tinerii creativi, interesați să dezvolte o carieră în industria cinematografică. În urma preselecției, 12 liceeni vor primi șansa de a lucra în echipă, în vederea dezvoltării unui proiect de film. Aceștia vor avea la dispoziție 10 zile pentru a parcurge fiecare etapă de producție, timp în care vor primi îndrumarea profesioniștilor din domeniu, vor avea acces la aparatură de filmare profesională și vor fi invitați să participe la evenimentele TIFF.

Lor li se vor alătura 2 seniori, foști cursanți ai atelierului, pregătiți să le ofere sfaturi de producție și să-i ghideze în aventura realizării primului lor film. Tot ei vor crea making of-ul ediției, surprinzând experiența participării la workshop. La finalul festivalului, cele patru filme realizate de adolescenți vor fi proiectate în fața specialiștilor din domeniu, urmând ca fiecare dintre tinerii creatori să primească sfaturi personalizate.

De la prima ediție a programului, organizată în 2005, peste 400 de liceeni s-au bucurat de experiența Let’s Go Digital!. Cei mai mulți dintre aceștia au absolvit între timp studiile în domeniu și au cariere solide în industrie. Printre cei mai cunoscuți astăzi se numără cineastul Andrei Huțuleac (#doogpoopgirl, Havana, Cuba), actorul, regizorul și scenaristul Anghel Damian (Călătoria fantastică a Maronei, Celed), regizoarele Teona Galgoțiu, Luiza Pârvu, Anda Pușcaș și Ana Maria Comănescu, editorii Letiția Ștefănescu (Sieranevada), Răzvan Ilinca, Ștefan Pârlog, operatorii Tudor Platon și Vladimir Bulza, criticii Irina Trocan și Iulia Voicu.

Sunt doar câteva exemple dintre cele multe care pot fi date/ Sunt tineri care au reușit, pornind de la ce spuneam adineauri, primii pași.

Demostene Șofron

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut