Testamentul olograf al lui Avram Iancu prezentat publicului cu ocazia Zilelor municipiului Cluj-Napoca

O expoziție cu documente legate de viața și posteritatea lui Avram Iancu va fi organizată astăzi în contextul Zilelor municipiului Cluj-Napoca. Expoziția poate fi văzută începând cu ora 10 în Sala de Colecții Speciale a BCU, înscriindu-se, totodată, în seria de evenimente dedicate omagierii eroului Revoluției de la 1848-1849 la împlinirea a 150 de ani de la trecerea în eternitate.

În cadrul expoziției sunt prezentate testamentul original a lui Avram Iancu și testamentul original al tatălui lui Avram Iancu prin care îl lasă moștenire casa din Vidra de Sus.

În expoziție poate fi văzută și o gravură după portretul lui Avram Iancu din 1868 realizat de Ioan Constande.

De asemenea sunt prezentate certificatul de deces al eroului și acte oficiale legate de cheltuielile generate de înmormântarea lui Avram Iancu din 13 septembrie 1872.

Unul dintre documente este eliberat de Biserica Romană-Catolică iar un altul de Biserica Greco-Catolică, ambele prezentând costurile pentru ceremonialul înmormântării.

Potrivit directorului adjunct al Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga”, prof. univ. dr Ionuț Costea, expoziția cuprinde 25 de documente și fotografii iar piesa centrală este testamentul olograf al lui Avram Iancu. Documentul a fost păstrat de familia Raţiu timp de peste 150 de ani iar în 2015 a fost predat, vineri, Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj. Documentul, datat 20 decembrie 1850, este scris cu cerneală neagră.

„Unicul dor al vieţii mele este să-mi văd naţiunea mea fericită, pentru care după puteri am şi lucrat până acum, durere, fără mult succes, dar tocmai acum cu întristare văd că speranţele mele şi jertfa adusă se prefac în nimica. Nu ştiu câte zile mai pot avea. Un fel de presimţire îmi pare că mi-ar spune că viitorul este nesigur. Voiesc dară şi hotărât să dispun ca după moartea mea toată averea mea mişcătoare şi nemişcătoare să treacă în folosul naţiunii şi întru ajutorul înfiinţării unei academii de Drepturi, tare crezând că luptătorii cu arma legii vor putea scoate drepturile naţiunii noi. Câmpeni, 20 decebrie, Avram Iancu, avocat”, stă scris în testamentul lui Avram Iancu,

Indrei Raţiu, fiul lui Ioan Raţiu a explicat în 2015 cum a ajuns testamentul în posesia familiei sale şi cum a fost păstrat peste 150 de ani. El a precizat că momentul exact al predării testamentului de la Avram Iancu familiei Raţiu nu este foarte clar, dar că documentul a fost predat ori către canonicul Basiliu Raţiu, de la Blaj şi care ţinea legături frecvente cu Avram Iancu, ori către Ioan Raţiu „Memorandistul”.

„Ce este aproape sigur este că cel care a moştenit această responsabilitate a fost bunicul meu, Augustin Raţiu, a fost primar în Turda, care a murit în”70. Înainte de el, doctorul Radiu Raţiu, medicul, unchiul meu, care era istoricul familiei…doar că el a pleca la Paris în „80 şi la câteva luni după plecare toată colecţia lui a dispărut într-un incendiu în curtea casei la Turda. Şi acest secret, localizarea testamentului, era foarte ascuns chiar şi faţă de membri familiei şi eu personal am fost convins că era pierdut. Dar nu. Radu Raţiu înainte de a pleca a transmis mapa mătuşii mele Mia Raţiu de la Câmpia Turzii şi de la Mia s-a transmis la tatăl meu Ion Raţiu”, a povestit atunci Indrei Raţiu.

Acesta a adăugat că cel care a păstrat în ultimii 15 ani acest testament, până în 2015 a fost Mihai Bănică, bodyguard al lui Ion Raţiu şi prieten al său. Astfel, fostul lider al Partidului Naţional Ţărănesc a considerat că cel mai bun loc de păstrare al testamentului lui Avram Iancu este în posesia lui Mihai Bănică.

Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut