Telenovela pensiilor speciale – “De data aceasta, toată lumea va fi, cu siguranță, atentă, cu lupa”

Curtea Constituţională a României a motivat decizia de neconstituţionalitate privind legea de eliminare a pensiilor speciale pentru parlamentari prin faptul că s-a acţionat cu „impetuozitate” şi „grabă”, deşi nu se ceruse dezbatere în procedură de urgenţă, subliniind că regulile clare stabilite în privinţa procedurii legislative constituie o garanţie împotriva abuzului de putere al majorităţii.

CCR a publicat vineri motivarea deciziei din 5 mai prin care a stabilit că este neconstituţională Legea de eliminare a pensiilor speciale – Legea 7/2021 pentru modificarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor.

Judecătorii constituţionali au admis excepţiile ridicate de foşti parlamentari de la toate formaţiunile politice, printre care Ion Iliescu, Gheorghe Funar, Mihăiţă Calimente, Viorica Cherecheş, Fekete Szabo Andras Levente în procese deschise în instanţe având ca obiect soluţionarea unor cereri de anulare a ordinelor de încetare a plăţii indemnizaţiei pentru limită de vârstă reglementate în favoarea deputaţilor şi senatorilor.
Deputatul USR de Cluj, Oana Murariu, precizează ce urmează după această decizie a Curții.
„Critica principală a Curții a vizat faptul că nu s-au respectat anumite termene, adică a fost prea multă celeritate și nu s-a adoptat temeinic legea, deci e un viciu de procedură mai mult.

Curtea spune că nu putem să trecem peste termenele respective pentru că nu s-ar acorda suficientă atenție și nu ar avea timp parlamentarii să ia o decizie în deplină cunoștință de cauză. Deci, nu e o problemă cu faptul în sine de a tăia pensiile speciale, ci cu forma în care a fost adoptată legea.

USR a înregistrat deja un nou proiect de lege privind tăierea pensiilor speciale ale parlamentarilor și de data aceasta toată lumea va fi, cu siguranță, atentă, cu lupa, ca să nu se mai poată invoca astfel de motive. Acum, Curtea poate găsi oricând orice alte motive extrinseci, dar până când? Presiune a existat de aceea s-a și adoptat acest proiect de lege, imediat ce s-a pronunțat decizia Curții, inclusiv PSD și PNL au anunțat că vor promova un nou proiect de lege, că îl vor susține, e doar o chestiune de timp”, a declarat deputatul USR de Cluj, Oana Murariu.

A.M.C.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut